През юли Бразилия, най-големият производител на кафе в света, беше скована от невиждан студ. Температурите в плантациите за кафе паднаха под нулата и зърната се покриха с лед. Застудяването дойде точно след най-тежката суша в страната от почти един век. В резултат на всичко това цената на кафето се изстреля до седемгодишен връх.

Като тропическа култура, която не обича температурните колебания, кафето е изключително уязвимо от климатичните промени. И в същото време допринася за тях - търсенето му непрекъснато нараства в световен мащаб, което го прави водеща причина за обезлесяването. Като добавим и болестите и вредителите, които унищожават реколтата в много региони, лесно можем да разберем защо хората търсят алтернативни начини за отглеждане на кафе, пише Wired и news.bg.

Един от тях идва от лаборатория близо до Хелзинки, където кафе успешно се отглежда и приготвя чрез клетъчно земеделие. "Започнахме с едно листо", казва Хайко Ришер от Финландския център за технически изследвания VTT, държавна технологична компания с нестопанска цел. Процесът включва стерилизиране на лист от кафеено растение, за да се отстранят нежеланите замърсители, и поставянето му върху основа от хранителни вещества, като минерали и захари, за да се стимулира клетъчният растеж. След като това бъде постигнато, клетките се преместват в биореактор - контейнер с контролирана температура и течна суспензия, в който културата може да продължи да расте. Тъй като се произвежда все повече и повече биомаса, тя се прехвърля във все по-големи биореактори, докато стане готова за събиране. Процесът отнема приблизително две седмици.

"Прахът, който в крайна сметка получаваме, е много различен материал от кафените зърна, а печенето е малко по-сложно - това е изкуство само по себе си", казва Ришер. Въпреки това дегустацията дава окуражителни резултати. "Получава се нещо близко до кафето. Не е точно същото и не е това, което бихте очаквали от висококачествено кафе, но много прилича на него и различните нива на изпичане всъщност дават различни вкусове", казва Ришер.

Едва ли ще има недостиг на клиенти за продукта - Финландия е световен лидер по консумация на кафе на глава от населението. Нормативната уредба обаче може да създаде някои главоболия. "В Европа ще трябва да преминем през процедура за одобрение. Дори вътре в компанията имахме проблеми, тъй като за този вид експериментален материал е необходимо позволението на нашата етична комисия, което получихме в този случай", казва Ришер и добавя, че в най-оптимистичния сценарий лабораторното кафе може да бъде готово за продажба след около четири години.

Всъщност и днес можете да си купите синтетично кафе, но такова, при което растението е напълно премахнато. Произведено от базираната в Сиатъл компания Atomo Coffee, това е "молекулярна студена напитка", която се продава в кутия и се предлага в два вкуса. Направена е от рециклирани растителни отпадъци: предимно семена от фурми, корени от цикория и гроздови люспи. Те се подлагат на химически процес и се смесват с фибри, ароматизатори и кофеин, като се получава напитка, чието производство "ражда" 93% по-малко въглеродни емисии и използва 94% по-малко вода от обикновеното кафе.

Друга американска компания, стартъпът Compound Foods от Сан Франциско, е на една година от пускането на пазара на собствено кафе, произведено чрез подобен процес. Използва се ферментация на определени растения (от компанията не разкриват какви точно), за чието отглеждане се твърди, че е свързано с ниски вредни емисии.

Трудно е да се предвиди дали тези продукти ще бъдат наистина устойчиви, когато производството им се разрасне. "Предимството за околната среда би било, че не внасяте кафе от други страни. Също така ще бъдете по-малко уязвими към сътресения, ако настъпи геополитическа промяна или изменение на климата. Недостатъкът е, че много хора изкарват прехраната си с отглеждането на кафе. Така че по отношение на хранителната система има и плюсове, и минуси", казва Лин Фрюър, професор в университета в Нюкасъл.

Друг проблем вероятно ще бъде общественото приемане - някои потребители със сигурност ще възприемат лабораторно отглежданото кафе като неестествено. Но пък приготвянето на специално кафе ще бъде по-лесно от всякога. Ще имаме възможност да създаваме разнообразни вкусове. Дори да направим перфектното зърно кафе, смятат експерти.