
Българската подправка шарена сол зае първо място в класация на смесените подправки от цял свят, направена от изданието Taste Atlas, което съпоставя вкусове и аромати от различни държави.
Името на подправката идва именно от смесването на цветовете. Шарената сол е описана като най-популярната смес в България, използвана в кухнята от десетилетия. Тя се получава от смесването на билки и подправки, които са различни в различните краища на България.
"Тя е с приятен, мек и ароматен вкус, който подхожда на много ястия. Ключовите съставки са червен пипер, сол, мащерка, босилек, кимион, сминдух и салвия. Препоръчва се да се използва с хляб, картофи или сирене." - пишат от изданието.
В класацията българската шарена сол е получила оценка 4.9 от максимум възможна 5, а след нея се нареждат ямайски микс с лук и чесън, хмели сунели, аржентинска смес с лют пипер, индийската гарам масала и други.
Още от категорията

Дневен хороскоп 28 юли: Скорпион- бъдете продуктивни, възможен конфликт за Стрелец

Скритите послания: Астрология за сънищата

Акценти



Отиде си уважаваната пловдивска журналистка Ирена Чернишева

Силна градушка удари Северозападна България



Новото правило - колко българи играха в първия кръг на елита

