
Средата на април е времето на пресните зелени храни, богати на витамини. Ще ви припомним още веднъж главните ползи на някои от тях, като същевременно обърнем внимание и на рисковете, за които често забравяме.
Коприва
Младата коприва е истински склад на полезни вещества, които влияят благотворно както на вътрешното, така и на външното ни състояние. Това растение ни помага да се справим е пролетната авитаминоза, притежава противвъзпалително и кръвоспиращо действие, спомага за по-бързо зарастване на раните, подобрява зрението, нормализира дейността на сърдечносъдовата система, черния дроб и пикочния мехур.
Отварите и запарките от коприва съдействат за възстановяване след коремни операции, облекчават менструалните и мускулните болки, насищат кръвта и тъканите с кислород, извеждат токсините, понижават нивото на кръвната захар, повишават хемоглобина. При външно приложение се използват срещу пърхот и косопад. От кашица от коприва се приготвят подхранващи и успокояващи маски за лице. Младата коприва може също да се изсуши, консервира или замрази, без да изгуби полезните си вещества.
Вреда от копривата
От употребата на ястия, запарки и отвари от коприва трябва да се въздържат бременни жени, както и хората, които страдат от тромбофлебит, разширени вените, атеросклероза. Копривата може да се прояви като хранителен алерген. При използването и в козметиката не се наблюдават противопоказания.
Киселец
Киселецът има богат витамино-минерален състав, благодарение на което успешно се бори с много заболявания, сред които авитаминоза, анемия, атеросклероза, хипертония. Използва се също по време на менопауза, тъй като предотвратява главоболието и маточните кръвотечения и намалява потоотделянето. Растението влияе благоприятно на нервната система и понижава пристъпите на раздразнение. Извежда от организма лошия холестерол, шлаките и токсините, освен това съдейства за регенерацията на клетките, за нормализация на работата на стомаха и повишаване на хемоглобина.
Вреда от киселеца
Киселецът е противопоказен при камъни в бъбреците, при всички бъбречни заболявания и при някои болести на стомаха и червата, например, при язва и гастрит с повишена киселинност, а също и при нарушения на водно-солевия баланс. При прекомерна консумация на киселец излишъкът от оксалова киселина може да предизвика киселини в стомаха, развитие на остеопороза, уремия, подагра, образуване на камъни.
Глухарче
У нас не консумира често, но глухарчето е универсално растение, от което може да се използва всичко – корени, листа, стъбло, пъпки, цветове. Употребява се в суров и преработен вид (пюре, салати, супи, конфитюри), за чай, компреси и лечебни прахове. Сокът от корените и младите листа е е чудесно тонизиращо, общоукрепващо и витаминно средство. Нормализира дейността на черния дроб, спомага за отделяне на песъчинки и камъни. Чаят от листата на глухарче има има диуретичен ефект, облекчава подуването, помага при хранително отравяне и други интоксикациии. Салата от млади корени на глухарче подобрява метаболизма и спомага за свалена на килограми.
Вреда от глухарчето
Това растение може да предизвика алергии, а освен това е противопоказно при проблеми с жлъчката, язви, гастрити. В големи дози може да причини диария и повръщане дори при здрави хора. Така че помнете, че всичко е полезно, когато е с мярка.
TNS.bg
Още от категорията

Кога преминаваме към лятно часово време?

Вижте как да изчислите числото на поколението

Кои са храните, които ни карат да гладуваме повече?
Акценти

Назначиха нов главен инженер на община Пловдив

Заведение в пловдивски мол отнесе сериозна глоба от КЗП

Земетресение в Пазарджишко


Черен дим се стели над Кършияка

Пребиха дежурните метеоролози на връх Мургаш


