На 7-годишно момче му е отказан паспорт, защото името му нарушава авторските права на „Междузвездни войни“, пише GlasNews.bg.

Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство отказа да издаде паспорт на Локи Скайуокър Моубрей, защото името му е нарушение на авторските права на франчайза.

Семейството планирало да отиде на почивка в Доминиканската република през октомври.

Локи Скайуокър Моубрей е роден на 4 май 2017 г. Тъй като денят е известен като Ден на Междузвездни войни, двойката реши да го кръсти на един от героите.

Семейството твърди, че Министерството на вътрешните работи на Обединеното кралство им е казал да премахнат името Skywalker или да получат разрешение от Disney, която притежава авторските права върху франчайза Star Wars.

"Не знаехме, че това може да е потенциален проблем. Разбираме, че второто име на Локи е защитено с авторски права, но нямаме намерение да го използваме за лична изгода.", каза бащата на Локи - Крисчън Моубрей. "Разбирам позицията и мотивите им, но вярвам, че трябва да признаят, че модерните имена се развиват. Мога да разбера, ако възрастен промени името си за „каскада“, но това не е така за дете от раждането."

След като историята стана по-популярна, Министерството на вътрешните работи информирало двойката в имейл, че в крайна сметка на сина им ще бъде издаден паспорт.