Европа отбелязва Деня на шоколада. Проучванията показват, че всеки българин изяжда средно по 22 килограма шоколад на година. Зад сладката страна на нещата обаче се крият тревожни данни, съобщава 24 часа. Глобалното потребление на шоколад се е увеличило до рекордните над 7 милиона тона през миналата година и изпреварва значително добива на какао.

Зад производството на суровината нерядко стоят експлоатация на труд и сериозни щети за околната среда.

Над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $ 0,80, а в Кот Д'Ивоар - само по $0,50.

Най- ранните сведения за употреба на какао и шоколад идват от Месопотамия и Гватемала. Шоколадът се превърна в един от най-популярните видове храни в света и по този повод днес празнуваме неговия световен ден. foodpanda, подбра най-вкусните шоколади в света, които все още не можем да открием в България.