Европа отбелязва Деня на шоколада. Проучванията показват, че всеки българин изяжда средно по 22 килограма шоколад на година. Зад сладката страна на нещата обаче се крият тревожни данни, съобщава 24 часа. Глобалното потребление на шоколад се е увеличило до рекордните над 7 милиона тона през миналата година и изпреварва значително добива на какао.
Зад производството на суровината нерядко стоят експлоатация на труд и сериозни щети за околната среда.
Над 2 милиона деца работят в какаовите плантации в Западна Африка. В Гана фермерите печелят средно по $ 0,80, а в Кот Д'Ивоар - само по $0,50.
TrafficNews.bg
Още от категорията
Виж всички
Две пълни слънчеви затъмнения ще има през 2026 година
Акценти
Виж всички
50 срещу 4000: Когато каузата я няма, улицата остава празна
Отиде си двукратният олимпийски шампион Боян Радев