От бурното раждане на новородени звезди до скритите мистерии на галактическото ядро, тези нови изображения показват Млечния път такъв, какъвто никога не сте го виждали досега.

След 13 години наблюдения учените разкриха най-подробната карта на нашата галактика, правена някога.

Използвайки инфрачервена светлина, астрономите от Европейската южна обсерватория (ESO) надникнаха през праха и газа, които обикновено скриват центъра на галактиката.

Тяхното обширно проучване показва 1,5 милиарда луни, звезди и планети и покрива площ от небето, еквивалентна на 8600 пълни луни, пише GlasNews

Водещият изследовател Данте Минити от Университета "Андрес Бело" в Чили казва: „Направихме толкова много открития, променихме гледната точка на нашата Галактика завинаги.“

Над 420 нощи на наблюдение, телескопът VISTA на ESO сканира едни и същи региони на небето, за да изгради изключително подробна карта на най-слабите обекти.

Усилията на изследователите са довели до най-голямата карта на нашата галактика, правена някога.

Тази нова карта, известна като VISTA Variables (VVVX), е съставена от над 200 000 отделни изображения, направени между 2010 и 2023 г.

С 1,5 милиарда записани обекта, VVVX съдържа около 10 пъти повече обекти от предишната най-голяма карта, издадена през 2012 г.

Полученият набор от данни е толкова голям, че съдържа 500 терабайта данни - приблизително еквивалентно на 124 000 филма с висока разделителна способност.

Изображенията, публикувани от изследователите, разкриват ярки светещи мъглявини и огромни клъстери от звезди.

В едно изображение VVVX улавя двойка зашеметяващи мъглявини, наречени NGC 3603 и NGC 3576, които са съответно на 22 000 и 9 000 светлинни години от Земята.

Вътре в тези далечни облаци от газ изследователите могат да видят интензивните сили, които раждат нови звезди.

В другия край на космическия спектър друго изображение показва Месие 22, клъстер от изключително стари звезди, разположен на 10 000 светлинни години от Земята.

Тези далечни групи от звезди са сред едни от най-старите обекти в галактиката.

Д-р Минити каза, че проучването също така разкрива редица неизвестни обекти, известни от изследователите като WIT - което означава "Какво е това?"

Въпреки че тези изображения са красиви, дълбочината и детайлите на тази нова карта също дават на изследователите прозорец към вътрешното функциониране на Млечния път.

Д-р Минити казва: „Сега имаме много по-ясна картина на вътрешните и далечните региони на диска на Млечния път, която ни помага да разберем как е била сглобена нашата Галактика и как е еволюирала с времето.“

Наборът от данни е толкова голям, че изследователите все още не са приключили с проверката на всички нови открития.

Екипът обаче се надява, че техните наблюдения ще положат основата за работата на бъдещите астрономи.

Съавторът, д-р Филип Лукас, астроном от университета в Хартфордшир, каза: „Картата ще се превърне в международен стандарт за изучаване на южния Млечен път след десетилетия.“

Най-голямото предимство на новата карта е, че позволява на астрономите да гледат в региони на галактиката, които обикновено са скрити от повечето телескопи.

Светлината във видимия спектър се блокира от облаците газ и прах, които населяват Млечния път, но инфрачервената светлина преминава през тези препятствия.

Проследявайки тези обекти в ядрото за толкова дълго време, изследователите успяха да начертаят как се движат и да изградят 3D карта на най-вътрешните региони на галактиката.

Д-р Лукас казва, че това позволява на изследователите да наблюдават обекти като нов тип възрастна гигантска звезда с прякор „стар пушач“ по начини, които не са били възможни преди.

Тези древни звезди могат да стоят тихо десетилетия наред, преди неочаквано да произведат облаци дим.

Д-р Лукас казва: „Тяхното странно поведение е добра старомодна астрофизична мистерия.“

Инфрачервеното изображение от картата на VVVX обаче може да предостави нови данни за тези неуловими обекти.

Инфрачервените изображения също така позволиха на изследователите да забележат изключително студени обекти като свободно плаващи планети, които не обикалят около звезда, или изгорели звезди, наречени кафяви джуджета.

Сега изследователите се подготвят да надстроят телескопа VISTA с нови инструменти, за да могат да съберат повече спектрални данни за изследваните 1,5 милиарда обекта.