Според статистиката родното Черноморие има по-слаба посещаемост спрямо миналата година. Голяма част от българите предпочитат да прекарят лятната си почивка в близките ни съседки Гърция и Турция, които предлагат редица морски курорти. В началото на сезона възникнаха скандални ситуации заради касови бележки с цена от 40 лева за шезлонг на българските плажове. Редица представители на бизнеса се оплакаха от спад на чуждестранните туристи. Социалните мрежи бяха заляти от гневни коментари, че именно заради надутите цени, българските хотели по морето стоят празни. Но аз нямам намерение да пиша за надценките, състоянието на туризма ни, кой е крив и кой е прав.

България се слави със своите природни и културни забележителности, а Старият град в Созопол е именно една от тях. Красивите сгради са запазени и реставрирани по изключително успешен начин. По всичко си личи, че епохата на Българското Възраждане е оставила значителна следа в облика на града. В резултат нощните разходки там се превръщат в едно истинско пътуване във времето. Възрожденската архитектура със своите дървени фасади и малки прозорчета е едно от нещата, типични за нашата култура, което никога няма да спре да ме удивлява. 

През 1974 г. старият град е превърнат в Архитектурен и археологически резерват Старинен Созопол. Старинната част на града обхваща над 180 къщи, които са обявени за паметници на културата. В созополската архитектура могат да бъдат отличени елементи от странджанската, както и от старопланинската възрожденска къща. Градежът им е основно от каменни основи и кирпичени стени. Крайните улички на Стария град извеждат до прекрасен изглед към морето, който оставя туристите без дъх. Мястото е изключително спокойно и уютно, подходящо е за семейна почивка. 

Старият град е основан около 610 г. пр.н.е. с името Антеа, а след това преименуван на "Аполония". Той бързо се утвърждава като търговски и морски център. Различни фигурални вази, цветни стъклени съдове, накити, амфори и котви, които свидетелстват за историята на града, могат да бъдат видяни в "Градския музей на античното изкуство" в Созопол.

Реставрираните останки на южната крепостна стена със своята правоъгълна кула също са сред интересните забележителности. 

През 2010 г. при археологическите проучвания на средновековния манастир "Свети Йоан Кръстител" на близкия остров Свети Иван бяха открити мощи на св. Йоан Кръстител. Реликвата се съхранява в храма "Св. св. Кирил и Методий", който отваря врати през 1888 г.

По отношение на плажовете в Созопол, "Златна рибка" се отличава с изключително чиста и спокойна вода. Плажната ивица е шикора и дълга, а пясъкът е ситен. Водата е плитка, която прави плажа подходящ за семейства с малки деца.