Мечка излезе на главния път Девин – Борино. Това стана ясно от видеоклип, разпространен във Фейсбук от бившия зам.-кмет на община Девин, Владимир Солаков.

На видеото се вижда как той шофира посока Борино, а на пътя пред него тича едра мечка. Животното се плаши от светлините на колата и побягва пред нея.

Солаков описва случилото се като „първата му среща с мечка“.

Припомняме какво съветват експерти да правим и какво да избягваме при подобна внезапна среща с мечка на пътя.

От WWF напомнят, че мечките имат вроден страх от човека и предпочитат да избягват срещите си с него. Ако все пак срещата се осъществи, най-важно е да запазим самообладание.

Според организацията, в повечето случаи вдигането на шум е достатъчно средство за избягване на потенциална среща с мечка. Това може да стане по различни начини: с разговори на висок глас, със слушане на по-силна музика или дори чрез използването на звънче. Всички тези средства биха изпратили сигнал до мечката къде се намира човека и тя би могла своевременно да се изтегли от пътя му.

Не бива обаче да използваме пиратки и бомбички, предупреждават от организацията.

Приложени в непосредствена близост до дивото животно, те могат да произведат противоположен ефект. Има риск в уплахата си, мечката да реагира неадекватно и да нападне изпречилия се пред коридора ѝ за бягство човек, пише БТВ. 

Данните сочат, че съществува малък процент мечки – най-често мъжки по време на брачния период (май-юни) – които отвръщат на провокацията с атака.