Когато става въпрос за храна, един ще каже "Вкусно“, друг пък – "Отвратително“.

Това е една от основните идеи, която стои зад новия "Музей на отвратителните храни", която отвори врати в Малмьо, Швеция точно на 1 ноември.

Основателят д-р Самюел Уест е психолог през деня и куратор през нощта. Първият му проект "Музей на провала", се превърна в голям хит, пише CNN, цитиран от vesti.bg.

Проучване върху консумацията на месо и ефектът му върху околната среда накарало Уест да открие други алтернативи за набавяне с протеин, а след това превърнал новия си интерес в проект.

"Ако попитате хората дали биха опитали буболечки, те ще отговорят, че това е гнусно. Но може би аз мога да ги накарам да помислят отново“, споделя Уест.

И резултатът е 400-метрово пространство, в което посетителите могат да подушат, пипнат и опитат различни храни, които са определяни като "отвратителни“ – от гъши дроб, до ферментирала акула и много други.

След три месеца Уест планира да разходи музея на пътешествие из други градове на Швеция.

"Ние се определяме според храната, която ядем. Част от идеята на едно пътуване е да опитваш нови храни, а интересът към изпробването на нови неща е голям“, отбелязва още той.

Уест набляга на това, че музеят цели да накара хората да са по-любопитни, както и да мислят критично, а не просто да си правят снимки с нестандартната храна.