
Котлоните са може би най – употребяваният уред в един дом. И точно по тази причина се цапат ней – лесно. колкото и да сме старателно, няма как да избегнем пръски от мазно, изкипяване на вода, бульон или мляко, а често и загаряне от падането на храна.
И за да бъдат котлоните ни винаги чисти и лъскави, трябва да полагаме грижи за външния им вид.
Ето няколко метода, които ще ви помогнат в поддръжката им.
1. Крем за котлони
Днес на пазара може да намерите изключително разнообразие от специален фин крем с лек абразивен ефект. Важно е обаче да оставите той да подейства, за да може след това лесно да отстраните загорялата храна. Нека крема да престои поне 15-30 минути, след което със специален нож за стъклокерамика махнете твърдите залепнали частици, пише Idei.bg. След това забършете с влажна кърпа.
2. Бял оцет
За ежедневно почистване, белият оцет прави чудеса. Просто го напръскайте, оставете да престои няколко минути, а след това избършете. Повърхността ще остане чиста и супер лъскава!
3. Магическа гъба
За малки пръски и петна около котлоните използвайте влажна магическа гъба, за да изтъркате леко кашата. Винаги трябва да бъдете внимателни при използването й върху лъскави повърхности, но ако се използва правилно, ще направи работата много по-лесна.
4. Чистене със сода и оцет
Стъклокерамичните плотове се нуждаят от добро дълбоко почистване от време на време. Само със сода за хляб, оцет и сапун ще постигнете забележителен резултат.
Напръскайте бял оцет върху плота, след това поръсете с малко сода върху мократа повърхност. Сода за хляб ще реагира с оцета, създавайки препарат, който ще помогне да се разкисне мръсотията.
След това намокрете кърпата с топла сапунена вода и я сложете върху содата и оцета. Нека кърпата остане за около 15 минути. Махнете кърпата и забършете с нова чиста кърпа и оцет.
Винаги почиствайте петната и разлятото възможно най-скоро, но никога не добавяйте вода, ако котлонът е горещ.
Винаги подсушавайте дъното на съдовете, преди да ги поставите на горелка.
Пазете съдовете от прегаряне, за да не предизвикате кипене, което се превръща в трудна за почистване бъркотия.
Още от категорията

Кога преминаваме към лятно часово време?

Вижте как да изчислите числото на поколението

Кои са храните, които ни карат да гладуваме повече?
Акценти

Назначиха нов главен инженер на община Пловдив




Дежавю: Гуми отново горят в Кършияка



