Носталгията е смесица от удоволствие, идващо от спомена за нещо преживяно (напр. детство, взаимоотношения), и болката по загубата му, която е изчезнала. Носталгията е универсално човешко чувство и се изпитва често от хора от всички възрасти, пише Puls.bg. 

Носталгията е най-вече положително емоционално преживяване, което включва размисли върху съкровени спомени (сватби, дипломи, празнични тържества и ваканции). И осигурява психологически ползи. Припомнянето на приятно преживяване може да предизвика същите първоначални емоции, които са били изпитвани в миналото. Положителната емоция може да мотивира хората да търсят носталгия.

Музиката може да пренесе слушателя в минали времена и места от техния живот, както и в свързаните с него емоции. Слушането на музикално произведение, което е звучало често по време на значимо житейско събитие преди много години, може да предизвика дълбоко носталгично емоционално преживяване. Усещането не е в музиката, а в това какво ни напомня. Една песен може да отключи всякакви чувства.

Склонни сме да си спомняме неща, които са ни се случили в юношеството и млада възраст повече, отколкото във всеки друг момент от живота ни. Според феномена на реминисценцията, събитията, случили се по време на юношеството или млада възраст, са особено запомнящи се за по-късен момент от живота. 

Музиката от нашите тийнейджърски години и началото на 20-те ни остава в паметта и предизвиква силни спомени, когато я чуем отново. Слушането на едни и същи песни отново и отново през този период ги съхранява в паметта за дълго време. За по-възрастните носталгията, предизвикана от музика, води до усещане за младост и усещане за овластяване.

Носталгията може да се счита за инструмент за саморегулиране, който хората често използват, за да подобрят настроението си, когато се чувстват потиснати.

 Когато настоящият момент е стресиращ, носталгията предлага облекчение. Това може да обясни защо по време на преход или предизвикателство хората са по-склонни да изпитват носталгия, което може да им помогне да регулират емоциите си.

 Носталгията, предизвикана от музика, има потенциала да действа като буфер срещу ежедневния стрес и може да предотврати самотата и да подобри благосъстоянието. Например гледането на стар филм или слушането на музиката, на която сме се наслаждавали в гимназията, подобрява способността ни да се самоуспокояваме по време на стресиращ момент. Като временно бягство, носталгията може да ни отведе в по-просто време с по-малко грижи и задължения.

 Освен това изследванията показват, че носталгията кара хората да се чувстват социално по-свързани. Мислейки за стари времена с любими хора, това е начин да се сближите, въпреки че може да са физически далеч или може би вече не сте заедно. Например двойки със специална песен (или песен със смислен текст), която им напомня за важен момент от връзката им, ще имат по-силна връзка.