В сезона на черешите няма как да пропуснете да направите някой вкусен десерт с любимия плод. А когато той с минимално количество калории и клонящ повече към здравословното, отколкото към вредната храна – то това си е удар от джакпота. Е днес ще ви предложим една рецепта без брашно и захар. Съставките са по-здравословни, а вкусът не отстъпва. Шоколадово брауни с фурми, череши и кокосово брашно. Рецептата е на Габриела Цулин. Ето и какво ви трябва и какви стъпки да следвате:
Продукти:
200 грама натурален шоколад 70% какао
200 грама череши, без костилки
100 грама кокосово брашно
100 грама фурми
50 грама краве масло*
50 грама патешка мас*
4 яйца
за отгоре:
100 грама натурален шоколад
20 грама краве масло
30 милилитра течна сметана 30% масленост
*Можете да използвате и само краве масло или само патешка мас. Може да замените патешката мас със свинска мас.
Приготвяне:
Разтопете шоколада на водна баня.
Разделете белтъците от жълтъците.
Разбийте белтъците на пяна с щипка сол.
Добавете жълтъците един по един към разтопения шоколад.
Бъркайте постоянно при добавянето на жълтъците.
Трябва да се образува гъста, хомогенна и лъскава смес.
Добавете разбитите белтъци на части.
Бъркайте със силиконова бъркалка като "захлупвате" сместа.
Сложете маслото и маста в купичка и ги разтопете на водна баня.
Можете да ги сложите в купичка и около час преди да започнете приготвянето на браунито. Времето е топло и ще се разтопят на стайна температура.
Сложете разтопените мазнини в чашата на блендер, прибавете и почистените от костилките фурми. Добавете малко вода при необходимост при пасирането в блендера. Блендирайте до получаване на хомогенна смес.
Добавете сместа към другата, шоколадова смес.
Разбъркайте внимателно, а накрая добавете брашното при непрекъснато бъркане.
Получава се гъста, хомогенна смес.
Сложете хартия за печене в тавичка с размери 30х20 сантиметра и изсипете сместа.
Отгоре подредете черешите.
Печете на средно ниво във фурна, на 180 градуса за около 20 минути.
Извадете браунито от фурната и оставете да се охлади.
Подгответе шоколадовия ганаш като разтопите шоколада на водна баня, а след това при непрекъснато бъркане добавите маслото и сметаната.
Изместете в поднос и намажете с шоколадов ганаш.
Нарежете браунито на квадрати.
Съхранявайте браунито в хладилник, като е добре преди консумация да го извадите от хладилника и да го оставите на стайна температура, за да се отпусне.
Приятен апетит!
Още от категорията
Дневен хороскоп за 20 ноември: Козирог- не си правете илюзии, Рак- бъдете особено внимателни