Направата на зехтин не е чак толкова сложна задача, но си има тънкости и специфики, с които трябва да се съобразите, ако искате накрая резултатът да е това, което очаквате. Днес ще ви разкажем малко повече за това как се приготвя домашен зехтин. Време е да разкрием всяка една от тайните на тази полезна мазнина.

Тънкости при направата на домашен зехтин

Едно от най-важните неща е маслините да бъдат набрани на същия или предния ден. От това зависи киселинността на крайния продукт, която е препоръчително да бъде под 1%.

За да се получи идеален краен продукт, маслините трябва да се смелят с воденични камъни или с чукови мелници. Накрая се получава една малко странна паста, включваща както натрошени костилки, така и месото от маслини.

След това се преминава към бъркането на маслиновата паста. Колкото по-дълго продължи този процес, толкова по-голямо количество зехтин ще се извлече. Имайте предвид обаче, че по този начин се увеличава киселинността, а това съкращава трайността на продукта.

Маслиновата паста се слага между кръгли конопени рогозки. Пресата започва да се затяга и тогава зехтинът потича. Този метод е подходящ за домашни условия. Следващата стъпка е заливане на инсталацията с гореща вода, което води до увеличаване на мастните капки. Ако зехтинът се добива във фабрики, се използват центрофуги, които имат за цел да разделят мазнината, твърдите частици и водата.

Последната стъпка е филтрирането. Тя не е задължителна. Ако полученият зехтин не се филтрира, маслиновото масло ще остане по-мътно. От това обаче не зависят неговите кулинарни качества. Има сортове маслини, които са най-подходящи за направата на зехтин. Тези, променящи цвета си към червеникави нюанси, са най-добрият избор. Ако искате сами да си приготвите маслиново олио у дома, може да пробвате с този метод.