Освен че винаги е бил предпочитана материя за лятото, ленът се оказа и особено актуален в колекции за 2024 г. От напълно естествен произход и осигуряващ прохлада, той е много приятен за носене.

Поддръжката на дрехите от лен обаче е малко по-специфична заради единствената им неприятна черта - мачкат се месно. Ето стъпките, които да следваме, когато ги перем.

Когато е подложен на търкане и мачкане, ленът лесно оформя гънки, които впоследствие избеляват по-бързо. Затова, макар да е подходящ за пране в пералня с други тъкани, е добре да отделим ленените дрехи в мрежеста торбичка за пране, преди да го пуснем в пералнята.

Ленът трябва да се пере на ниска температура и кратък цикъл, защото именно центрофугата накрая е виновна за множеството гънки, които не се оправят дори да го прострем внимателно и да го опънем.

Простирането играе важна роля в това ленените дрехи да запазят формата си и да се мачкат прекалено. Най-добре е да го направим на сенчесто място и да не изцеждаме излишната вода, която действа като естествено гладене, когато се оттича надолу по дрехата.

След изсъхване е добре да изгладим ленените дрехи, като използваме пара или леко ги навлажним по гънките. Най-добре е да ги съхраняваме на закачалка. Ако ги държим сгънати, е препоръчително да стоят най-отгоре на купчината без други тежки дрехи върху тях, пишат на сайта си Uniqlo.

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock