Решихме да се подсладим с един неустоим домашен сладкиш, който си струва да опитате. Рецептата за домашна пандишпанова торта с шоколадов мус е от рубриката ни „Направи си сам, не стой гладен”.

Продукти:

За блата:
5 яйца
125 гр. захар
125 гр. пресято брашно
За муса:
400 гр. сладкарска сметана
200 гр. натурален шоколад (или марципан)
пудра захар

Начин на приготвяне:

За блата: Яйцата трябва да бъдат на стайна температура една нощ. След това отделяме жълтъците от белтъците. Разбиваме белтъците на сняг в суха купа и към това прибавяме жълтъците един по един, като пак се разбива с миксер. Слагаме пресятото брашно на порции със сладкарска шпатула към сместа, като се разбърква постепенно отдолу нагоре с въртеливо движение, за да не спадне пухкавата смес. Взимаме форма за торта и изрязваме кръг от хартия за печене. Слагаме хартията на дъното на формата и намазваме с олио. След това се изсипва пандишпановата смес във формата. Пече се на умерена, предварително загрята фурна на 180° само отдолу. Блатът се проверява дали е готов с дървена клечка. Ако клечката е суха, значи блатът е готов. След като е готов, отваряме формата и с помощта на поднос обръщаме блата с хартията нагоре, за да я отстраним. Оставяме блата да изстине.

За муса: Сметаната се разбива в купа с миксер, заедно с малко пудра захар, докато се получи гъст крем. Шоколада се начупва на малки парченца и се разтапя на водна баня. След това шоколадът се смесва със сметаната, но не трябва да е горещ, за да не се пресече сметаната. Получава се пухкав шоколадов мус.

Оформяне на тортата:

Изстиналият блат се реже с помощта на сладкарски нож или конец. Разрязва се по средата хоризонтално на две равни части. В подходящ съд за торта се слага едното парче от блата, след това се намазва обилно с шоколадовия мус. Добавя се и другата част на блата, след което и тя се намазва, заедно със страните на тортата. По желание може да се украси с настърган шоколад или шоколадови пръчици, също така може да се шприцоват и рози от сметана за украса. Използвайте въображението си и създайте своя уникално вкусен сладкиш.

Този блат, може да се използва и за друг вид торта, например за сладоледена, плодова, сметанова и т.н. А шоколадовият мус, може да се използва за други сладкиши или да се консумира като отделен десерт.

Надяваме се, че рецептата ще ви бъде полезна. Очаквайте още авторски изпитани рецепти от TrafficNews.bg

Надежда Велкова