Над 40% от българите консумират енергийни напитки поне веднъж  месечно, а 7% от тях го правят всеки ден. Това показва проучване на „Нилсен Адмосфер България”, в което участват лица над 15 години.

Това, което прави впечатление е, че с напредването на възрастта се увеличава броят на хората, които изобщо не пият енергийни напитки. Няма как обаче да бъдат анкетирани учениците под тази възраст, които са основните консуматори на този вид напитки. С връщането на децата в училище, според социолозите се забелязва ръст в продажбата на „енерджита”, както ги наричат тийнейджърите. По неофициални данни около 20% от децата между пети и седми клас в България изпиват поне по 5 енергийни напитки седмично, а в гимназиален курс – 21%. В повечето развити страни около половината потребители на енергийни напитки са тийнейджъри и деца.

Какво представляват енергийните напитки и защо децата ги харесват?

Енергийните напитки са безалкохолни напитки, представяни от производителите като доставящи енергия. Енергизиращият им ефект не се свързва с високата енергийна стойност, а със стимулиращото действие върху функциите на организма на включените в състава им биологично-активни вещества, витамини и растителни екстракти. Основното им приложение е да тонизират тялото и да увеличат трудоспособността, но те могат да повишат нивата на адреналин, което води до пристрастяване. Много често децата ги предпочитат и просто като средство за утоляване на жаждата.

Според проучването на „Нилсен”, най-важният фактор, който се взема предвид при покупката на енергийни напитки, е вкусът и ароматът - той е решаващ за 59% от анкетираните. За 48% необходимостта от ободряване или повишаване на енергията. И ако почти половината от възрастните употребяват енергийни напитки „по предназначение”, то при децата това съвсем не е така. Детският организъм не се нуждае от допълнителни енергийни стимуланти според експертите.

Как обаче влияят енергийните напитки на организма и полезни ли са за дравето ни и това на децата?

Организмът на децата реагира различно от този на възрастните при консумацията на енергийни напитки. За детския организъм това е стрес, а стресът е излишен за тяло, което все още е в процес на растеж.

Много често при продължителна и системна консумация се наблюдават нежелани ефекти като раздразнителност, тревожност, сърдечни проблеми, увреждания на черния дроб и бъбреците, наднормено тегло, гърчове, припадъци, хиперактивност.

От съдържанието на енергийните напитки става ясно, че те на са подходящи за деца. Те съдържат голямо количество кофеин, което повишава кръвното налягане и сърдечната честота. Това е изключително опасно за млад организът, защото може да доведе до припадъци, задух, сърцебиене и очестен пулс.

Интересни факти за енергийните напитки за които не се замисляме:

Те обикновено съдържат и завидни количества захар. За някои например е доказано, че съдържат 15 чаени лъжички захар.

Изследванията са показали, че при тези, които често пият кофеинови стимуланти, се наблюдават занижени нива на серотонин. Този специфичен невротрансмитер е известен още като хормонът на щастието. Изчерпването на този хормон се свързва с наличието на лошо настроение, тревожност и депресия.

При консумация на енергийни напитки сърцето, черният дроб, мозъкът, храносмилателният тракт и бъбреците  работят така, сякаш човек пътува в самолет или се бие, като в крайна сметка се дехидратира и изтощава до краен предел. Енергийните напитки форсират човешките органи да реагират така, сякаш са в ситуация на опасност.

Въпреки, че дават прилив на енергия и жизненост, когато изпиете енергийна напитка в опит да се справите с изморителните следобедни часове, това няма да ви се струва чак толкова добра идея, когато се ориентирате към лягане вечер. Този вид напитки могат да причинят загуба на дълбокия и спокоен сън, което в крайна сметка ще ви накара отново да посегнете към тях на следващия ден.

За съжаление, у нас няма закон, който да забранява продажбата на енергийни напитки на деца, като изключим това в районите на училищата. Според експерти, младите хора не осъзнават вредите от честата им консумация.

Енергийните напитки причиняват лъжливо усещане за повишена трудоспособност, но всъщност те причиняват хиперактивност и по-бързо изтощаване на организма.