Експертите разкриха кои продукти е по-добре да не се ядат в самолета, съобщава Експрес. Когато приготвят храна на борда, авиокомпаниите спазват строги стандарти за безопасност. Въпреки това, яденето на определени храни може да направи полета по-малко приятен: ако полетът се забави, част от храната може вече да не е годна за употреба.
"Храната се сервира незабавно в ресторантите. В авиационната индустрия тя се приготвя в кетъринг компания, след това се опакова в изолирани контейнери и се доставя до летищата за доставка на борда на самолет", казва Жан Дибъл, експерт по безопасност на храните в британската авиокомпания.
Грешната температура за съхранение на храната е основната причина за храносмилането. Много експерти препоръчват на пътниците да купуват храна на терминала на летището или да издържат до местоназначението си.
Жан Дайбъл сподели за редица продукти, чиято употреба в самолет е нежелателна.
Първият са млечните продукти, включително киселото мляко и сладоледът. Те бързо се развалят, ако се нарушат правилата за съхранение. Например, когато бактерията Listeria се размножава, продуктът става неподходящ за консумация, но външно не може да бъде определен по никакъв начин - няма неприятна миризма, външният вид не се променя.
Вторите - това са месните деликатеси. Забравете за сандвичите с месо на борда, съветва професорът по безопасност на храните. В крайна сметка те не се подлагат на термична обработка и могат да съдържат бактерии.
Ледът също е забранен. Последните тестове показаха, че водата от чешмата във всеки осми самолет не е достатъчно чиста. Тя съдържа патогенни бактерии, което означава, че ледът за напитки не е безопасен.
Друг продукт, от който е по-добре да се откажете докато летите в небето е оризът. Това е отлична среда за възпроизводството на бактерии и доста често причинява отравяне.