Бира, шоколад, кафе и вино - това са някои от малките ни удоволствия, които глобалното затопляне може да направи по-редки и по-скъпи, твърдят учени. Увеличаването на екстремните топлинни вълни и сушата вероятно ще навредят в бъдеще на производството на ечемик, който е ключова съставка за бира, съобщава CBS. Загубите на добив на ечемик могат да достигнат до 17%, твърдят експерти. Това означава, че цената на бирата може да се удвои и дори да се отчете за инфлация, пише Actualno.bg. А в страни като Ирландия, където цената на варенето е вече висока, може да има утрояване на цените.
Съавторът на изследването Стив Дейвис от университета в Калифорния заяви, че проучването е направено да докаже, че измененията в климата ще се отразят на всички аспекти на живота ни. Според учени, които не са част от проучването, то може да се окаже по-добър начин за алармиране на общественото внимание относно проблемите с измененията на климата. Стив Дейвис е любител на IPA (тип бира) и споделя, че това проучване е родено от любов и страх. Той и колегите му разглеждат само взаимовръзката между топлинните вълни и сушата, а не общото затопляне, което обаче ще засегне и районите, в които зърнената култура расте.
"Едно от най-големите предизвикателства за нас като учени, изследващи промените в климата и храната, е да илюстрираме проблема на хората", казва Луис Зиска, експерт в американското министерство на земеделието. Все пак малко хора биха се оплакали, че глобалното затопляне ще унищожи реколтата от брюкселско зеле, пошегува се той.
Още от категорията
Дневен хороскоп за 31 януари: финансово затруднение за Овен, Телец- не се доверявайте