Два фестивала в София в две поредни съботи ще зарадват почитателите на бирата, които не се притесняват от мрачното време и дъжда. 

В City stage в подлеза на НДК с вход свободен днес започва български вариант на прочутия Октоберфест. Посетителите могат да опитат най-добрата баварска наливна бира в столицата. Пивото е произведено специално за феста от Dimpfl Bräu и върви идеално с внесените от Германия за този първи при нас Октоберфест вурстове.

Освен баварска бира, програмата на феста предлага баварски наденички, традиционно баварско кисело зеле, музика на корем и много бирени предизвикателства. 

 Октоберфест е най-масовият народен празник в света, койтоо се провежда ежегодно на Терезиенвийзе в Мюнхен от 1810 г. насам. През XXI век посещаемостта му достига и надхвърля 6 милиона души. За празника мюнхенските пивоварни правят специална бира (Wiesn Märzen) с по-високо алкохолно съдържание. Развлеченията включват увеселителни влакчета, виенско колело, въртележки и други.

Следващата събота пред Народния театър пък ще се проведе целодневен кулинарен фестивал, посветен на вкусната улична кухня. Food and Jazz фестивал предлага на всички граждани и гости на столицата приготвена на място вкусна храна, българска крафт бира и много джаз.

Няколко ресторанта ще предложат селекция от своя кухня под специално обособени тенти. Посетителите ще могат да закупят на една и съща цена от 5 лева вкусна храна, специфична за всяко заведение. 

За настроението по време на фестивала ще се погрижат младите таланти от джаз бенда на Национално музикално училище "Любомир Пипков", създаден преди година от известния  тромпетист Тодор Бакърджиев. На 12 октомври ще се проведе и кулинарно състезание в две категории: за приготвяне на паста и на бъргъри. Участниците ще бъдат ученици от Софийска професионална гимназия по туризъм. Те ще бъдат разпределени в 6 отбора - по 3 във всяка категория. Журито ще се състои от известни професионални готвачи.