Виното, бирата и спиртните напитки съдържат вид алкохол, наречен етанол. Пиенето на повече от препоръчителната дневна доза води до повишен риск от повече от 50 заболявания, включително сърдечни заболявания и инсулт. Редовното пиене също може да повиши нивата на тревожност и да помогне за натрупване на килограми.

Въпреки това, някои алкохолни напитки може да са по-добри от други. Това е така, защото те повишават в по-малка степен кръвната захар, по-малко вероятно е да влошат симптомите на махмурлук и имат по-малко празни калории. Всъщност, някои алкохолни напитки, когато се консумират умерено (не е повече от една чаша за жени и две за мъже на ден), може дори да предложат някои ползи за здравето. Да видим пет такива примера, предложени от Good Food. 

1. Червено вино

Рекламираните предимства на тази популярна напитка се дължат на ципите и семките на гроздето, които са ферментирали със сока. Резултатът е алкохолна напитка, пълна с растителни съединения, включително ресвератрол, кверцетин и антоцианини - всички те имат защитни свойства. Количествата ще варират в зависимост от гроздето, климата и използваните производствени методи.

Проучванията показват, че тези естествени съединения могат да имат лек, но благоприятен ефект върху сърцето, инсулиновата резистентност, както и да действат като източник на гориво за добрите бактерии в нашите черва. Тези бактерии превръщат растителните съединения в активни химикали, които помагат на имунната ни система, както и на сърцето ни да функционират добре.

Въпреки това си струва да запомним, че много вина, както червени, така и бели, използват сулфити като консервант. Ако сте чувствителни към сулфити, виното може да не е най-добрият избор за нас.

2. Греяно вино

Макар да не му е сезон, трябва да се отбележи, че обикновено сервирано топло, греяното вино съчетава предимствата на червеното вино с богати на витамин С плодове и пълни с антиоксиданти подправки, включително канела, карамфил и джинджифил.

3. Бяло вино

Ципата на гроздето обикновено не участва във ферментацията на бялото вино, така че една чаша съдържа по-малко растителни съединения от червеното. Въпреки това, видът на гроздето и използваният производствен процес все още могат да доведат до задържане на някои полезни растителни съединения.

Бялото вино обикновено има по-ниско алкохолно съдържание от еквивалентна чаша червено, а сухото, не средното или сладкото бяло вино ще бъде с по-ниско съдържание на захар.

Някои хора развиват главоболие скоро след като пият червено вино, но не и ако пият бяло вино (или водка). Защо това е така, не е напълно изяснено, въпреки че се смята, че има общо с освобождаването на хистамин.

4. Вино с добавка

Комбинирането на вино с газирана вода намалява съдържанието на алкохол, захар и калории, докато газираната вода добавя хидратиращ елемент. Добре е да избягваме лимонадата, защото това ще увеличи захарта и съответно - калориите.

5. Шампанско

Съдържащо подобни растителни съединения като бялото вино, но с още по-ниско съдържание на захар, "брут" шампанското е сухо пенливо вино с ниско съдържание на калории. Неговите растителни съединения могат да бъдат от полза за здравето на сърцето, но имат по-малка хранителна стойност от тези в червеното вино.

 

 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock