Начинът, по който се храним, се отразява не само върху здравето и външния ни вид, но дори и върху отношението ни към заобикалящия ни свят. Затова не е изненадващо, че хората, които постоянно са на диета, обикновено са в лошо настроение и изглеждат потиснати.
Както добре знаем обаче, никоя крайност не е добра и нито твърде безразборното хранене, нито прекаленото следене на калории са препоръчителни. Въпреки това, много хора смятат, че здравословната храна е скучна, безвкусна и едва ли не наказание, което убива удоволствието от храненето.
Това обаче е просто мит. И за щастие има начини, с които да постигнем баланс в диетата си, като преформулираме отношението си към храната като източник на удоволствие.
Ето пет начина как да изпитваме повече удоволствие от храненето, препоръчани от д-р Линда Шиуе и обобщени от CNN.
Храната не е само "добра" или "лоша"
Много хора изпитват или са изпитвали срам или вина по отношение на храната и в голяма степен това се дължи на наложеното ни от съвременната култура, както и на това, което са ни внушили хранителната индустрия и "модата" към диетите. Тук става дума за онези моменти, в които си казваме, че не бива да посягаме към дадена храна, защото не трябва, защото е "лоша" за здравето ни или може да повлияе негативно на теглото ни.

Важно е обаче да разберем, че няма причини да се срамуваме от това, което имаме в чинията си, дори когато искаме да се поглезим с нещо, което обичаме, но се смята за нездравословно. В този случай важи правилото за баланса и за това, че всичко трябва да бъде в умерени количества.
Диетите не са решение
Просто е - диетите не са решение, защото няма как да се придържаме към тях вечно. Затова веднъж като ги приключим, обикновено се появява и йо-йо ефекта. Вместо да се ограничаваме, е добре да се стремим към изграждането на устойчива промяна в начина на живот. Това означава да се храним повече с растителни, пълнозърнести и бобови храни, което не само се отразява благоприятно на здравето ни, но помага и при борбата с излишните килограми.

Самата д-р Линда Шиуе признава, че не се храни "перфектно през цялото време" и си позволява така любимите ѝ сладки изкушения. Тях обаче все пак се стреми да консумира умерено.
Тялото ни го подсказва
Интуитивното хранене означава да се запитаме и да си отговорим на въпросите дали наистина сме гладни или посягаме към храната просто за да задоволим емоционална нужда. Тялото ни само ще ни насочи към избора на най-здравословната и правилна за нас храна, щом сме наясно с това как храната ни кара да се чувстваме след ядене, дали се усещаме сити или прияли, както и колко енергични се чувстваме след хранене.

Освен това е от значение да се съсредоточим върху удоволствието от храненето, когато го правим. Важно е да ядем със спокойно темпо, като сдъвкваме всяка хапка добре. А когато се почувстваме сити, е време да спрем, вместо да се насилваме да си довършим порцията.
Местната храна е за предпочитане
Съществуват различни хранителни режими от различни точки на света. И е факт, че те могат да съдържат изобилие от вкусове и съставки. Истината обаче е, че най-полезната и здравословна за нас храна, е тази, която се отглежда и намира в нашия регион. Именно нея не бива да пренебрегваме и заклеймяваме като "скучна", а да ѝ се наслаждаваме с удоволствие.

Мислене отвъд калориите
Добре е да си напомняме, че храненето не е просто основно средство за оцеляване или "заплаха" за килограмите ни. То трябва да е удоволствие, връзката със самия себе си, близките, културата ни. Разбира се, храната е и израз на любов и грижа, и едва или има по-голяма наслада от това да я приготвяме и хапваме с любимите хора, пише lifestyle.bg.
Още от категорията
Виж всички
Край на „огнената глътка"? Нова технология ще цели премахване на паренето от алкохола
Акценти
Виж всички
Гъста мъгла обви Пловдив тази сутрин