Пролетта и лятото ни носят изобилие от зеленчуци, които можем да използваме в почти всяко ястие. Любимите храни като тиквички, сирене и пресен спанак вече са в изобилие.

Ето 4 прости рецепти, които са достатъчно питателни, за да напълнят цялото семейство, няма да отнемат много време и са много вкусни!

1. Печени тиквички

Обелете тиквичките, настържете ги и изцедете сока. Оставете ги да престоят известно време (15 минути е достатъчно). След това ги потопете в брашно и яйца и ги запържете в олио. Извадете ги върху хартиена салфетка, за да отцедите излишната мазнина. Сервирайте със сирене и салата - маруля, домати, чушки, млад лук, краставици ... и се наслаждавайте на вкусотията.

2. Крем супа от спанак или сирене

Съставки:

950 мл вода
450 г пресен спанак или сирене
щипка сол
подправки по желание

Приготвяне:

Сварете вода или бульон в голям съд. Добавете измития спанак и сирене и гответе за максимум една минута. Разбийте супата в блендер до кремообразна смес. Подправете с трапезна или морска сол и добавете подправки по желание. Сервирайте със заквасена сметана, тя ще придаде на супата освежаващ вкус.

3. Печени филийки тиквички

Съставки:

2 тиквички
1 яйце
75 г брашно
сол и черен пипер по желание
2 супени лъжици зехтин
Получаване:

Измийте тиквичките, настържете ги, осолете ги и ги сложете в цедка за около десет минути. Отцедете излишната вода и прехвърлете тиквичките в по-голяма купа. Смесете настърганите тиквички с яйце, брашно, сол и черен пипер и оформете филийки.

Запържете от двете страни в горещ тиган с малко олио, докато станат златистокафяви. Сервирайте с малко заквасена сметана и сезонна салата по желание.

4. Лека паста с домати и тиквички

Съставки:

1 опаковка макаронени изделия
3 домата
1 по-голяма тиквичка
1 скилидка чесън
морска сол
зехтин
малко заквасена сметана за готвене

Приготвяне:

Сварете макароните. Загрейте зехтина в тиган и добавете нарязани на кубчета тиквички, след това запържете на умерена температура за 7-8 минути с периодично бъркане, след което трябва да добавите ситно нарязан домат, чесън и морска сол на вкус. Смесете всичко и оставете да къкри няколко минути.

Накрая добавете заквасена сметана и оставете сместа да къкри 5 минути. Свалете от котлона и добавете сварената паста.

Насладете се на леките и вкусни пролетни ястия!