След дългата зима тялото ни изпитва дефицит от витамини, който е необходимо да бъде запълнен.

 Това са 3-те витамина, от които имаме нужда в началото на пролетта:

Витамин С

Той е необходим е за правилното функциониране на имунната система, здравето на кръвоносните съдове, както и за поддържането на младостта и еластичността на кожата.

В началото на пролетта, обикновено не си го набавяме в достатъчни количества.

Във вносните плодове, които консумираме през тази част от годината, аскорбинова киселина в малки количества, тъй като те се берат преди да достигнат зрялост. Освен това по време на съхранение и транспортиране, плодовете губят допълнителни количества витамин С.

За запълване на дневната нужда от витамин С е достатъчно всеки ден да ядете кисело зеле,замразени плодове.

Зелето и пробиотични компоненти – диетични фибри и млечна киселина, които създават благоприятна среда в червата . Отличен източник на витамин С са и добре замразените плодове - боровинки, касис. В 100 гр пресен касис се съдържат три дневни дози витамин С.

Витамин А

След изтощителната зима тялото ни се нуждае от мастноразтворими витамини, по-специално от витамин А. Той помага за поддържане на състоянието на кожата и имунитета. Витамин А се съдържа в морковите, тиквата и чушките.

Добре е да си го набавите и чрез консумацията на черен дроб на треска или друга риба. В 100 g черен дроб на треска се съдържат 4 дневни дози витамин А.

Витамини от група В

Те ще ви помогнат за успокояване на нервите, за възстановяване на кожата и за стимулиране на умствената дейност. Повечето от витамините от група В се съдържат в телешкия черен дроб.