Психоложката - шампион по бикини фитнес: Искам да покажа, че жена на 40 може да е конкурентна на 20-годишна

Марина Илиева слага в малкия си джоб състезателки от бикини фитнес от всички възрасти и категории, разчитайки единствено на себе си и на своя треньор

Пловдив
30.11.2019 15:00 10074 7
Психоложката - шампион по бикини фитнес: Искам да покажа, че жена на 40 може да е конкурентна на 20-годишна

Разликата между успешния човек и всички останали е не липсата на сила, а липсата на воля.  С воля, постоянство и войнишка дисциплина 40-годишната пловдивска психоложка Марина Илиева постига успехи, които могат да пробудят възхищение у всеки начинаещ и професионален спортист. Марина има семейство, работа, която й носи удоволствие, домакиня е и винаги е обичала спорта. За пръв път стъпва в залата преди 5 години, мотивирана от съпруга си Ивайло. Три години по-късно започва да участва в състезания по бикини фитнес. Досега е завоювала 13 титли от държавни и международни състезания, а последната си голяма победа постига преди броени дни в Прага. Там тя грабва трето място в престижното световно DIAMOND CUP 2019, като слага в малкия си джоб доказали се многократно световни шампионки. 

"Няма друга състезателка в България, която да е завоювала постиженията на Марина, без федерация и спонсори, без някого, който да стои зад гърба й. Още преди няколко години и казах: Един ден ще бъдеш шампион. Просто го видях у нея, " коментира пред TrafficNews.bg нейният съпруг и треньор Ивайло Илиев. Самият той се занимава със спорт в продължение на повече от 20 години. Започва с бойни спортове, след което се запалва по фитнеса. В момента пребивава в Испания, където изготвя индивидуални режими на спортисти. Тренирал е шампиони в Англия и Испания. На родна земя обаче се занимава с подготовката единствено на своята съпруга. 

Пловдивска психоложка "уби" конкуренцията на световно състезание по бикини фитнесМарина Илиева се класира в първата тройка на DIAMOND CUP в Прага

"Марина винаги е била слаба, имала е хубаво тяло, без особено развита мускулатура. След като започна да тренира, видяхме, че има потенциал и постепенно засилихме тренировките", спомня си той. Ключова роля изиграва изключително тежко състезание, в което бъдещата шампионка се записва на шега. 

"Беше състезание за издръжливост, 20-километрово бягане в пресечена местност. Освен да тичат, състезателите трябваше да влязат в ледено езеро, после в кал, после да се покатерят по стена, след това - да бягат в гориста местност. От 100 души 90 не успяха да финишират. Тя отиде на майтап и завърши наравно с мъжете", споделя треньорът. И допълва, че водеща в трансформацията, през която е преминала съпругата му само за няколко месеца, е желязната й воля. 

Марина започва да участва в състезания по бикини фитнес преди две години. Първоначално се явява на държавни първенства, а след това - на престижни турнири в чужбина. Оказва се, че в родината ни липсват единни критерии за оценяване на състезателките.

"В чужбина нещата също не на перфектни, но е различно. Преди няколко седмици отидохме в Сърбия на Световната златна купа - страхотно състезание откъм организация и инвестиция. На сцената излизат хърватки, поляци, руснаци. Марина излезе в първата категория и грабна златна купа. След това се яви и в друга категория. Казахме си „Сега няма как, ще ни порежат”… Взе втора златна купа. Третото излизане й донесе трето злато. Казах й: Хайде да си тръгваме, че ще ни намразят", пошегува се Ивайло. Най-голяма обаче била конкуренцията при последното състезание в Прага. 

"Третото място там не може да се сравни с нищо, защото момичетата бяха неколкократни шампионки. Ако Марина имаше 13 състезания зад гърба си, те имат по 50. Отделно, всяка една имаше федерация зад гърба си, спонсори, момичетата дойдоха с цели екипи от фризьори, гримьори, дори отделни хора, които да им носят куфарите и такива, които да ги мажат с боя", споделя той. Освен всичко останало, повечето от момичетата са 20-годишни - възраст, в която притежават съвсем различни физика и метаболизъм, в сравнение с по-възрастните жени. Тя обаче успява да разбие конкуренцията, независимо от възрастта и значително по-кратката си състезателна история. 

Ето какво сподели и самата шампионка в интервю пред TrafficNews.bg: 

- От колко време се занимавате с бодибилдинг и как се запалихте по спорта?

- Всъщност, винаги съм била спортна натура. През целия си живот съм се занимавала с различни видове спорт. Още като дете започнах с латино танци, след това се занимавах акробатика. С течение на времето и годините моят съпруг ме запали по фитнеса и ме мотивира да започна. Истинската причина да вляза в залата беше той. Много ми хареса и в последствие реших да се занимавам малко по-сериозно. 

- Освен спортист, Вие сте работеща жена. Разкажете ни малко повече за професията си и как успявате да я съчетавате със спорта?

- Всъщност съм специален педагог и логопед в Центъра за специална образователна подкрепа в Пловдив. Когато човек има желание и мотивация, намира време за всичко. Ако успея да си разпределя правилно времето през деня, успявам и със работата, и със тренировките, и със домакинската работа вкъщи.

Сутрин ставам рано и изпращам детето си на училище. След това отивам на работа. Работя до 14:00 – 14:30 часа, а после задължително отивам в залата. Тренировките са различни всеки ден, в зависимост от целите, които имам. След това минавам през магазина, пазарувам и приготвяме вечеря – съвсем нормално ежедневие.

- Ивайло е треньорът в залата. А кой е шефът у дома?

- И двамата. Не мога да кажа кой доминира повече. Вече до така степен се познаваме, че сме си напаснали характерите и успяваме да се разберем само с поглед.

- Как се готвите за състезания - спазвате ли строги режими, обезводнявате ли се? През какви лишения преминавате?

- Преди състезание се храня по специално изготвен индивидуален режим. В никакъв случай не мога да кажа, че гладувам – напротив! Храня се през два часа и половина – три, като храненията са ми по 5-6 пъти на ден. Самият процес на обезводняване е една седмица преди състезанието, като постепенно количеството на водата се намаля. Много зависи дали състезателят иска да излезе по-сух и по-релефен на сцената. Има и такива, които изобщо не пият вода, но аз не съм сред тях.

 - Споменахте, че нямате спонсори. Как финансирате участията си?

- Наистина няма фирма, която да стои зад гърба ми. Всичко опира до заделяне на спестявания от лични средства. Много е трудно, защото подобна подготовка е страшно скъпа – самите такси за международни състезания са много високи. Освен това, всеки спортист сам финансира пътуването и нощувките си. Тук не става дума за една нощувка - налага се да останем поне три дни. Една бикини фитнес състезателка трябва да има красив бански, специални обувки, бижута, грим, прическа – всичко изисква ужасно много пари. Дори боята, с която се мажем преди да излезем на сцената, не е никак евтина. Един хубав бански пък струва стотици левове, но няма как да излезеш с него и на следващите състезания, трябват ти няколко чифта. 

В момента се налага да подбирам състезанията, в които участвам, но ако имах финансова подкрепа, щях да ходя на всяко едно. 

- Какви спечатления натрупахте по време на състезателната си кариера в България. Разкажете за първото си състезание, каква беше емоцията?

- Първото състезание беше през 2017 година. Тогава участвах в държавното първенство в София в две категории – бикини фитнес на 164 см. и бикини фитнес мастърс, където спечелих второ и трето място. Тогава, като начинаеща, имах съвсем други представи и нагласи, но с течение на времето и с навлизането в този спорт, много неща ми се доизясниха, много ми промениха възгледите не само за състезанията, но и за цялостната визия на състезателките.

- Коя е най-ценната победа, която сте извоювала?

- Всички са ми много ценни, защото за всеки един медал съм положила невероятен труд, лишения. Тази, която ми е най на сърце, обаче е от последното състезание – Diamond Cup в Прага. Наистина беше много престижно и силно състезание между 16 невероятно красиви атлетки, всяка от които е била многократна шампионка в държавата си и, освен това, е участвала в много международни турнири и тази година, и през изминалите няколко. Наистина, това бяха състезателки с изградени имена и титли, доказали се в кариерата си. Всяка една заслужаваше победа. Да влезеш в ТОП 3 при подобна конкуренция, е сбъдната мечта. 

-Имало ли е момент, в който ти е идвало да се откажеш от състезанията?

- Не, винаги съм била много силно мотивирана. Винаги гоня целите си докрай, независимо дали в спорта, в работата или в личния си живот. Всяко камъче, което ме е спъвало по пътя, ме е мотивирало още повече. Може би и годините ми дават допълнителен стимул. Искам да покажа, че една жена, която е над 40-годишна, също може да изглежда доста добре, да бъде конкурентна на 20-годишните момичета.

- Мнозина считат, че хората занимаващи се с фитнес, разчитат единствено на красиво тяло, че този спорт развива мускули, но не и умения. На какво мнение сте Вие и какви качества успяхте да изградите у себе си, тренирайки?

- Тези хора или не се интересуват достатъчно от фитнеса като спорт, или не са мотивирани да спортуват. Напротив – фитнесът развива доста качества у хората, които имат желание да постигнат резултати. На първо място – изгражда дисциплина, а това е качество, което много уважавам. Без дисциплина няма да постигнеш никакви резултати. Фитнесът калява ти волята до такава степен, че можеш сам да си поставяш и прескачаш собствените си цели, стига да имаш волята да ги постигнеш. Освен това, срещаш най-различни хора в залата, комуникираш с тях, обменяте идеи, опит. Всеки, който е отишъл в залата с цел наистина да тренира, ще развие у себе си много качества. 

 - Двамата с Ивайло имате дъщеричка. Тя също ли е спортна натура, като родителите си? 

 - Да, определено. Дъщеря ни тренираше художествена гимнастика, след това – спортни танци. В момента се занимава с волейбол и ходи на тренировки с огромно желание. Като вижда примера на родителите си, определено иска да изглежда добре. Приятелките й също се мотивират, когато видят как изглеждаме ние с баща й. Това пък мотивира мен, защото в децата се превръщат в добре изградени личности, ако успеем да запалим искрата им за спорт.

- Какъв призив искаш да отправиш към тези млади хора, на които не им се спортува?

- Призивът ми е не само към младите, а към всички хора, независимо от коя възрастова група са: Хора, движете се! Дори да ви мързи, недейте само да шофирате! Опитайте да вървите пеша, да бягате, да карате ролери или колело! Всеки човек трябва да се движи.

 

 

 

 

Напишете коментар
Вашите коментари през Trafficnews.bg
7 Коментара
Сортирай по
коментар

Митко 21:14, 02.12.2019

Поздрави, пожелавам ти успехи.

Oтговора0
коментар

447728 08:33, 01.12.2019

ТОВА Е ЖЕНАТА НА НАШЕТО ВРЕМЕ! От осанна до разпни го! За някой е много готина , за други не! Важно е до бъдем възпитани , защото като Българи отдавна на всички им е ясно " Че не сме Народ , а мърши"

Oтговора0
коментар

кифла 20:42, 01.12.2019

Пресъхнала старата чанта....освен фитнес има и други хубави занимания

Oтговора3
коментар

Хахахахах

Е тиа па к'ва точно чанта си, че не разбрахме. Кой казва, че жената няма други занимания? Я да видим твоите занимания?

коментар

Хахахаха

ти* исках да напиша.

коментар

Хахахахах

ти* исках да напиша

коментар

Дбд 15:24, 30.11.2019

Изчезва,квазимодо. Жена ми е на 27 и изглежда в пъти по добре. Предпочитам да не си лягам до сестрата на мис България.

Oтговора4
коментар

Десито

Изчезни ти от жалкия си живот! Я покажи жена ти да я видим колко струва или по добре недей, ще сънуваме Кошмари

коментар

До Десито

Дано не доживееш годината.

коментар

До Дбд

Нещастнико... Скрий се в мишата си дупка и си живей мизерния живот с грозната ти женичка! Остани си със здраве! То е ясно, че винаги ще оплюваш хората, постигнали нещо за разлика от теб - без мозъчно същество!

коментар

До Дбд

Така ли кълнеш хората, Ганьо?! Ко стана, качи ли снимка на жена ти да я сравним с жената от статията?! То и да искаш, едва ли ще може да си легнеш до нея, ама нейсе..

коментар

Пор 17:00, 30.11.2019

Егаси дзверо кви 20 годишни, кви 5 лева

Oтговора2
коментар

Теди

Те 20 годишните приличат на 40. Браво на Марина за труда и дисциплината. Виждам я в залата в която тренирам и наистина изглежда много добре целогодишно

коментар

Веси

Адмирации! Младите момичета трябва да взимат пример от тази жена, че като ги гледам по улиците се тресат като желета.

коментар

1912 17:09, 30.11.2019

мъжа и е толкова треньор колкото и космонавт.... Просто има болни амбиции за жена си тоя самовлюбен тъпак. Маринчето е готина и открита и я поздравявам за успехите. Обаче тоя тъпунгер поне да спре да плаща за тия статии, че излагацията му е пълна, знаем го колко пари прави... И състезанието в което тя участва не беше 20км а 5 км с препядствия и всички завършиха. Стига измишльотини... Маринче тоя шльоко къде го намери да те излага...

Oтговора2
коментар

Кали

Пак завистници... Все не ви е угодно Страхотно семейство с цели, за разлика от вашето жалко съществуване

коментар

Габи

Мотивиращо семейство! Взимайте пример от тях и се движете. Типична черта на българина е да оплюва и завижда

коментар

Stefan 18:27, 30.11.2019

Жената е хубава. Но това се отнася почти за всяка жена, която тренира усилено във фитнеса. Чудеса може да направи тази жена.

Oтговора1
коментар

Николай

Знаете ли, че 90% от "трениращите" момичета и жени прекарват времето си в залата, снимайки задните и предните си части? Останалите, които наистина тренират за здраве, тонус и самочувствие могат да се мотивират от тази жена.

Вашият коментар през Facebook

Изпрати новина