Инициативен комитет удостои с наградата "Народен будител" адвокатът  историк Янко Гочев. Церемонията се проведе снощи в зала №1 на Военния клуб в София. На нея присъстваха политици, общественици и студенти, а интересът бе изключително голям.Янко Гочев получи благодарствен плакет и посвети своята награда на наскоро починалия си баща. Събитието беше уважено от много хора, които практически уплътниха целия разрешен капацитет на залата. Поздравление беше поднесено и от евродепутатът д-р Андрей Ковачев, който заради служебни ангажименти нямаше възможност да присъства лично, но беше изпратил поздравителен адрес. На събитието беше представена новоиздадената книга „Русия и завоевателните стремежи на сърбите“ от популярния историк Ганчо Ценов. Автор на предисловието на същата е именно Янко Гочев, а „преписването“ на съвременен български език е дело на адв. Станислав Станев и на студенти от Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“.

Тезите, които Гочев развива и убедително подкрепя с документи, звучат нови, тъй като често не съвпадат с официалната линия на българската историография. За разлика от други „новатори“, той не може да бъде упрекнат в непрофесионализъм, тъй като всеки негов извод се основава както на исторически документи, така и на здрава логика, която свързва установените факти. Поради това и заради интересните исторически снимки и факти, които споделя в социалните мрежи, той е изключително популярен и бива възприеман не просто като новатор, но и като съвременен будител.

Инициаторът на събитието – адвокат Станислав Станев обяви, че идеята му е хрумнала през миналата година около 1 ноември, когато честваме Деня на народните будители.

"Тогава за награждаване бяха обявени имена, които нищо не  ми говореха или пък непрекъснато се преекспонират едни и същи стари лица. В същото време много достойни българи, които са истински будители на народната съвест, остават незабелязани. Такъв е историкът Янко Гочев, който с изданията и трудовете си през последните години разби много митове в българската история. Тогава инициирах във Фейсбук награждаването му, което бе подкрепено от стотици българи у нас и в чужбина. Но заради ограниченията от пандемията едва сега можем публично да връчим награда", обяви адв. Станев, изтъквайки че "съвременната българска свобода минава и през изследванията на Янко Гочев". 

"Аз лично смятам, че достоен да носи този приз не само за тази година, но за много години наред е адвокат Янко Гочев. Това е един от най-задълбочените и запознати с българската история хора, който съм срещал. Благодарение на Янко започна масово да се говори за генерал Иван Колев, за генерал Тодор Кантарджиев, за героизма на поручик Мазгалов. Списъкът е безкраен. Но аз смятам, че ако българското общество иска да има достойнството, към което се стреми, трябва да се обърне към истинските будители и да им покаже нужното и заслужено уважение" заяви Станев за TrafficNews.

 

  

Историкът Янко Гочев представя неизвестни факти за Ньойския договорЛекцията е посветена на 100-годишнината от подписването на Ньойски договор