9-годишно китайче чете книги и учи български в Асеновград. Шипенг Дън е и най-новият читател в Детския отдел на градската библиотека "Паисий Хилендарски" в града. Чаровното и интелигентно дете от една година живее в Асеновград. Първо тук пристига баща му, след това и той с майка му. Родителите му се занимават с рестонартьорство. А той се наложило да започне образованието си отначало и наесен ще е ученик във втори клас в ОУ „Петко Каравелов”.  

„Шипенг намери истински приятел в лицето на асеновградчанката Лора Тоскова”, разказват от градската библиотека. Припомняме, че Лора, която завърши Френската гимназия в Пловдив, прослави България и Асеновград  на различни състезания и конкурси в страната и далечен Китай. Тя стана първа в Европа по владеене на китайски на състезанието "Китайски езиков мост" в град Кунмин в оспорвана конкуренция със 114 отбора от 99 държави. В момента е студентка в Пекинския нормален университет и живее в Пекин, но поради пандемията от коронавируса е в родния си град. Обучението й продължава дистанционно и е завършила първи курс с отличен успех.

Пловдивска ученичка най-добра по китайски език в ЕвропаАбитуриентката от Френската гимназия е преборила конкуренция от 99 държави

„След приключването на сесията тя често посещава библиотеката и помага на Шипенг да научи българския език, като заедно четат книги и разговарят. От своя страна той помага на студентката, като общува с нея на китайски. Така Лора успешно практикува езика свободно, защото в Асеновград почти никой не го владее. Добрите думи, обичта, искреността и приятелството ги сплоти”, споделят от библиотеката.

За малкия Шипенг пък животът в България е доста по-различен от този в Китай, но тук определено му харесва. През свободното си време учи усилено български, спортува и чете задължителния летен списък с книги. Най-интересни са му енциклопедиите и приключенските книги. Момчето с нетърпение очаква старта на новата учебна година, за да се види с новите си приятели.

Шипенг не е първият чужденец, станал читател на градската библиотека, тъй като такива има от САЩ, Франция, Швейцария, Белгия, Германия, Турция, Полша, Гърция, Люксембург. Общо читателите са 1 193-ма, 404 от които са деца. Почти три пъти повече са дамите – 866, срещу 327 мъже, показват данните на библиотеката.