Йордан Велчев е тазгодишният носител на награда „Орфеев венец” за поезия, а братята Сотир и Петко Гелеви – на „Златна четка” за художествено оформление, на фестивала „Пловдив чете”. Те бяха оповестени на официалната церемония по откриването на литературния форум от организатора – издателката Божана Апостолова.

„Като гледам колко много хора са дошли на „Пловдив чете”, покланям ви се и съм щастлива. Връщам времето много назад, когато основах фестивала. За мен народ, който не е духовен, губи себе си. Затова реших, че ще направя „Пловдив чете”. Вече много години той същестува с шатрите, с вас, които ме радвате, че сте тук, и с онази невероятна душевна принадлежност, която имат само хора като вас”, каза Апостолова.

После покани на сцената поета Йордан Велчев, променяйки сценария. Така първо пловдивчанинът говори пред пълните трибуни.

„Днес наистина е много особен ден, ден на 9-юнския преврат преди около 100 г., ден и на избори. Сякаш не са минали сто години и българинът продължава да живее своя котловинен живот.  Като че ли снишен, за да го отминат големите събития.  Поезията и изкуството имат един-единствен прозорец, който е отворен към бъдещето, към вас, млади хора. Има една максима, че именно детето е баща на човека.

Ние, хората с дългогодишна избирателна практика, сме забравили, но нещата зависят от вас. Какъв искате да направите вашия живот. Искам да знаете, че само поезията може да направи един живот истински. Не вярно това, което казват академиците, че поезията е фонтан. Тя не е фонтан, тя е сюнгер. Казват още, че поезията трябвало да блика,  а всъщност тя трябва да всмуква и да попива.  Казват, че трябва да бъде разчленявана и обяснявана.  Всъщност поезията е плод на сетивата. Освен всичко останало, казват, че трябва да се пъчи. И това не е вярно. Тя трябва да стои скромно на последния ред, без почти да знае, че някой я забелязва. Ще минат векове, имената на поетите ще изчезнат, ще останат само прекрасните метафори, създадени от тях. Именно чрез тях хората от 25 и 26 век ще могат да разберат що за духовни хора са живели в миналото. Както детето е баща на човека, така поезията е и баща, и майка на човека. Бъдещето е ваше, но трябва да си го извоювате. Ние не успяхме”, обърна се към младите хора в публиката той.

„Благословени сме, че имаме „Пловдив чете”.  Защото той е още една причина градът ни да е столица на литературата, а не само заради първото издателство на Христо Г. Данов”, каза зам.-кметът Пламен Панов и благодари на организаторите за положените усилия. После връчи приза на братята Гелеви.

„Тази награда е абсолютна изненада поне за мен. Благодаря на Пловдив. Ние с Пенко сме родени в Асеновград, но най-важните ни години са минали под тепетата. Тук сме се оформили като хора”, каза Сотир Гелев, а брат му благодари и пожела успех на фестивала.

Доброволците на фестивала изненадаха един от двигателите на фестивала Гери Георгиева с признанието, че без нея нищо няма да е същото.

После празникът премина в ръцете на Керана и космонавтите.