Празникът на баницата във врачанското село Баница се празнува от 15 години. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” Генка Филипова, старши експерт в отдел „Култура” при община Враца .

„Участвала съм в 14 празника, но в 15 организации. Спомням си, че първият празник имаше 26 баници и постепенно през годините броят им се увеличаваше. До този момент баниците са 136”, посочи Филипова. Тя разказа, че идеята за празника е тръгнала от един бивш кмет на селото – Петра Йолчева и местният жител Петър Александров.

„Дойдоха в община Враца и я споделиха с началника на отдел „Култура” Радосвета Крумова. Хората се включват в тази инициатива, както и ние от общината също помагаме. Мисля, че ще се получи един много хубав празник. От няколко години започнахме да пускаме и чуждо участие – от други села. За втори път ще имаме гости и от град Бела паланка, Сърбия”, допълни Филипова. 

По думите й, самият конкурс е анонимен, като се раздават номерца на журито. „Сега за първи път ще се обхождат и самите маси. Ще се гледа аранжирането им. Те ще бъдат подредени по читалища. Ако има отделно някое село или индивидуален човек, ще бъде със самостоятелна маса. Всичко ще бъде под палатки с подредени маси”, каза още Генка Филипова. 

Още новини ТУК

TrafficNews.bg