Общинският институт „Старинен Пловдив” ще влезе в ролята на организатор на събития. Такава цел си е поставил директорът Богомил Грозев.

„Подали сме проектобюджета си към ресорния кмет Пламен Панов. Ще искаме увеличение на средствата за собствени събития. Каква обаче е сумата, тепърва ще разберем”, каза той и подчерта, че ключовата ролята на екипа му е да се съсредоточи върху опазването на културното наследство и превръщането на Стария град в атрактивна туристическа дестинация.

„Бюджетът ни за 2020 г. не позволяваше големи възможности, от планираните 770 хиляди приходи, ние имаме реализирани 240 хиляди, до края на годината може и да станат 250 хиляди. Институтът се финансира основно от собствена дейност, допълнителни проходи идват само за издръжка и заплати от страна на Общината и държавата. Не можахме да бъдем много активни в културния календар, но се надявам догодина това да се промени”, каза Грозев и допълни:„Кризата е тежка и за нас. Статистиката показва, че от януари до септември е регистриран спад на посещенията от 67 процента. Това е особено силно при чуждите туристи – те са 104 890 през 2019 г, а през 2020-а – 18 234 души”.

Той обяви, че са предприели няколко промени - да изравнят таксата на къща Клианти, която вече с сходна на всички останали къща – 5лв. Посещенията там били по-малко преди, промяната се е отразила добре. Билетният център, който е под шапката на Общинския институт вече продава билети за обектите в Стария град, активно се разработва страницата във Фейсбук, а по време на изолацията екипът е реализирал поредица от изложби и онлайн концерт.

„Вече се работи за Голямата и Малката базилика, направени са маски с техни мотиви , които жънат успехи. Голяма част от персонала на Общината е с тях.Дадохме трибуна на млади изпълнители. Привлякохме популярни лица като Графа, Миро, Стефан Вълдобрев. Посланик Херо Мустафа също е пряко ангажирана към Малката и Голямата базилика. Чешкият  и френският посланик бяха наши гости”, каза Грозев.

Той припомни, че в начало на лятото Общинският съвет е одобрил допълнително финансиране 145 хиляди за ремонт на къща Стамболян, на къща Недкович. Там падащите мазилки и критични течове вече са оправени.

„Нека кажем какво ни предстои, декември месец е фестивалът „Светлина и надежда”, разбира се, в пандемични условия- ще се прехвърли онлайн.  Разработили сме тематични турове като например Алафрангите в Стария град, но за момента те са замразени. Работим и в посока купуването на билети да може да се случва онлайн. Искаме да направим възможни плащания през пос терминал с чужди карти, защото все още това не е възможно. Готови са и проектите за ремонт и реставрация на Недкович, Павлити и Стамболян. Ще търсим финансиране както от Министерство на културата, така и от общината”, каза Богомил Грозев.

На финала на отчета си той отговори на въпроси, един от които бе свързан с апартамента, който обитава в Пловдив.

„Не живея в общинско жилище. Къде обаче съм се настанил, е нещо твърде лично”, каза Грозев.