Ако в екипа на министър Боил Банов са патриоти и родолюбци, културното ведомство спешно трябва да отпусне 220 хил. лева за неотложния ремонт на историческия параход "Радецки", за да може единственият плаващ музей у нас и на Балканите да продължи да прави едночасови круизи в акваторията на Козлодуйското пристанище и да приема посетители. Това заявяват от сдружение "Словеса" по повод съдбата на кораба, влязъл с гръм и трясък в родната история.

"Разрешителното за плаване на кораба – музей "Радецки" изтече през месец април 2019 година и оттогава той вече няма право да извършва кратки пътувания при подходящи метеорологични условия в акваторията на Козлодуйското пристанище. За задължителния технически преглед /така наречено доково освидетелстване/ и за неотложния ремонт на кораба, който се свързва с подвига на Ботев и четата му, са необходими по прогнозни изчисления поне 220 хиляди лева", напомнят от "Словеса".

Според тях ангажиментът да финансира ремонта и да спаси тази наша национална светиня е преди всичко на културното министерство, защото от 2004 г. музеят Параход "Радецки" е филиал на Националния исторически музей (НИМ). "Нещо повече - от 1982 г. корабът "Радецки" е и със статут на национален музей", допълват от гражданското сдружение.

"Само след броени дни – на 2 юни, предстои да отбележим 143 години от величавия подвиг на Христо Ботев и неговата чета. Надяваме се в навечерието на тази така важна дата, когато при включени сирени и със сведени глави отдаваме всенародна почит към паметта на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, Министерството на културата  вече да е превело по сметките на НИМ необходимите за ремонта на кораба – музей "Радецки" средства", изтъкват от сдружение "Словеса".

"Убедени сме, че от бюджета на МК без проблем могат да се заделят пари за спешния ремонт на легендарния "Радецки", тъй като самото ведомство разполага с достатъчно голям финансов ресурс и не е минало в строг режим на икономии и пестене – само преди броени дни например цяла делегация от чиновници на културното ни министерство бяха командировани в Италия за сметка на българския данъкоплатец за коктейла в чест на откриването на българския павилион на 58-то международно Биенале във Венеция, който се помещава в двореца "Джустиниан Лолин", построен през 17-и век", отбелязват от сдружение "Словеса".

Каква е историята на паметното плаване на кораба "Радецки" през май 1876 г.?Историята на Христо Ботев и неговата чета в борбата за освобождението, разказана пред Trafficnews.bg

Румънци ни отказаха ремонт на "Радецки". Търсим варианти в СърбияПрогнозната стойност на ремонта на кораба е 220 000 лева, съобщиха от НИМ