Втората рецепта от новата рубрика нa TrafficNews.bg -„ Направи си сам, не стой гладен” е рецепта за традиционна баклава. Ако все още не сте си приготвили или не сте се научили да я правите, ние ще ви покажем бърз и лесен начин за това. Важно е да имате желание и да обичате да готвите. А, какъв по-хубав подарък от този, да зарадвате любимите хора, приятели или близки с този невероятно вкусен сладкиш.

Продукти:
2 пакета кори за баклава
2 пакета краве масло
400 – 500гр. Орехи
1 пакетче канела

За сиропа:
3 ч.ч вода
3 ч.ч захар
1 лимон

Приготвяне:
Маслото се разтопява в съд на котлона. Взима се кръгла тава ( около 35 см диаметър), след това дъното се намазва с олио. Идва моментът на подреждането, взима се един лист от корите и се слага в тавата и се изрязва във формата на съда, за да е кръгло. (Остатъкът от изрязаните листове може да се сложи между редовете). След това листа се намазва с разтопено масло, с помощта на силиконова сладкарска четка и така се подреждат няколко слоя листове, намазани с масло. Орехите се нарязват на едро и се смесват с канелата и след това се подреждат само на 2-3 реда във всички слоеве на баклавата. И тази подредба продължава докато свършат листовете. Захар не се слага вътре в баклавата, за да не се карамелизира, а само в сиропа, с който се залива, след като вече е изпечена.

Преди поставянето на баклавата във фурната, трябва да се нареже по следния начин, като схемата се повтаря и в другите четвъртини на кръга.

baklava01.jpg

Поставяме баклавата във фурната на 180° и на функция печене само отдолу.

baklava03.jpg

Приготвяне на сиропа:
Слагаме сместа от захарта и водата в тенджера на котлона. Сместа трябва да ври 20 минути, докато се получи захарен сироп. Докато ври сиропът, се прибавя и лимоновия сок.

След като баклавата е изпечена, трябва да престои минимум 24 часа (може и повече дни), преди да бъде залята със захарния сироп.

Как да приготвите домашен тиквеник, четете ТУК.

Очаквайте още авторски празнични рецепти от TrafficNews.bg

Надежда Сотирова
Фотограф: Цветелина Велкова