Празничните рецепти от рубриката на TrafficNews.bg - „Направи си сам, не стой гладен”, продължават с рецепта за домашен великденски козунак. Ако все още не сте си купили или не ви се чака на опашка пред пекарните, защо да не зарадвате семейството и приятелите си с един топъл и домашен козунак. Ако все още не сте се научили да го приготвяте, ние ще ви покажем бърз и лесен начин за това. Важно е да имате желание и да обичате да готвите.
Дадените продукти са за два големи козунака или 3-4 малки, като всички съставки трябва да престоят на стайна температура една нощ.
Продукти:
Брашно- около 1кг. или 1кг. и 200гр.
400 мл. топло прясно мляко
6 бр. яйца (със стайна температура)
350гр. захар
2 ванилии
Настъргана лимонова кора
½ ч.л сол
200 гр. разтопено масло
100 гр. стафиди (по желание)
За маята:
1 кубче жива мая ( 40гр.)
1 с.л захар
100 мл. топло прясно мляко
3-4 с.л брашно
Начин на приготвяне:
За маята:
Маята и захарта се разтварят в прясното мляко. Добавя се брашното и сместа се разбърква добре. Трябва да се получи гъста каша. Закваската се покрива и се оставя да шупне.
За тестото:
Брашното се пресява със солта (за да се вкара въздух в тестото и да се отстранят твърдите частици). Яйцата се разбиват със захарта. След това към тях се прибавя закваската и 400 мл. топло прясно мляко. Добавяме ванилията и лимоновата кора. Към това прибавяме пресяното брашно постепенно, колкото поеме, докато спре да лепи. След като замесим тестото, върху работният плот се излива малко от разтопеното масло. Тестото се меси с маслото, докато го поеме напълно (за да стане на конци).
След като се замеси тестото, се поставя в предварително намазана с олио купа (за да не залепне), покрива се с кърпа или фолио и се оставя да втаса (докато удвои обема си).
Втасалото тесто се примесва с малко олио и тогава по желание могат да се добавят и стафиди.
(Дадените продукти са за два големи козунака или 3-4 малки.)
Ако тестото е за два козунака, се разделя на 2. За единия козунак, отново тестото се разделя на 2 (ако се оформя с два фитила; ако се оформя с 3, се дели на 3 и тн..). Двата фитила се усукват на кръст.
След като оформим козунака, отново трябва да втаса.
След като вече е втасал, го намазваме с жълтък разреден с малко вода или прясно мляко (за да получи гланц). След това го поръсваме със захар-кафява или бяла по желание.
Изпичане:
Козунакът може да се постави в тава (предварително намазана с олио) или във форма за печене, като пак се намазва с мазнина, за да не залепне. След това печем на предварително загрята фурна на 170°, като печем само отдолу. Козунакът е готов, когато добие златист цвят.
Ако козунакът се запече бързо, се покрива с алуминиево фолио, за да не прегори.
Надяваме се, че рецептата ще ви бъде полезна. Очаквайте още авторски празнични рецепти от TrafficNews.bg.
Екипът на TrafficNews.bg Ви пожелава весели и щастливи великденски празници.
Надежда Велкова
Фотограф: Цветелина Велкова
Още от категорията
Костадин Кисьов за „Старинен Пловдив”: Нехайно управление и некадърни реставрации