„Финализирали сме документацията по над 150 проекта, остават ни още 20. Надявам се, че преди Коледа ще имаме ясна картина какво имаме да разплащаме с партньорите си по проекта „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”, защото голяма част от средствата вече са преведени.  Ние сме единствената организация в сферата на културата в България, която е обработила такъв мащаб от документи”, обяви изпълнителният директор на фондация „Пловдив 2019” Кирил Велчев.

Той допълни, че 2020 г. е била трудна и за неговия екип и че са се старали да запазят линията, започната от началото на работата им. Ключовите събития, които Велчев посочи като важни за отминаващата година, са – закриването на 12 януари в Дома на културата, представянето на цялостния каталог със събитията на Европейска столица на културата.

 „Съставът ни беше изключително редуциран, продължи с основни точки, свързани с наследството на титлата като първия етап от отворената покана „Наследство”, насочена към целия културен сектор. Средствата от 1,5 милиона евро, които бяха разделени на две, са от наградата „Мелина Меркури”. Пандемията забави подписването на договор по първата отворена покана, но вече имаме подписани 8 договора. Можем съвсем скоро да затворим целия цикъл по подписване на договори на за 2020 и 2021 г. Дейностите по тях вече се реализират”, каза още Велчев.

Той допълни, че имат повод за радост заради статистиката, че милион и 200 хиляди младежи са посетили поне едно събитие от програмата през 2019 г., което е с 38,6% повишение в сравнение с 2015 г., когато е започнала работа фондацията.

„През април месец стартирахме” Кризисният фонд за подкрепа на артисти” ,от който са подкрепени 14 артисти с 1000 лв.  Партньори бяхме на Street food festival, Регионален исторически музей, Седмото издание на фото салон, Наградите на БГ радио и други, които подпомогнахме финансово и логистично”, допълни той.

Той подчерта, че една от най-добрите оценки е номинацията на Капана за каталога „Добри практики – Култура в действие”, според който кварталът на творческите индустрии е на водещо място в Стария континент. 

 „Очакваме публикуването на финалния доклад на Европейската комисия за реализацията на Пловдив 2019 г. Международната мониторингова компания е назначена от Комисията. Разговаряли са с 20 местни национални културни оператори и артисти, за да може да представят обобщени наблюдения, които да надградят положителната оценка на журито , свързана с наследството на Европейска столица на културата.   Пловдив трябва да бъде утвърден като Фестивална столица на България, каза още Велчев.

На въпрос каква ще бъде съдбата на фондацията своята визия сподели заместник-кметът Пламен Панов: „Ще предложа два варианта за обсъждане. Единият е тя да бъде преструктурирана и да се занимава с маркетинг, реклама и събития. Другият е да стане структурно звено в общината, което да се заничава с подготовката на проекти за привличане на европейско финансиране”.

Какво ще се случи обаче е въпрос на политическо решение.

Кирил Велчев пък обяви, че тепърва предстои обсъждането на правилата за кандидатстване по втората отворена покана „Наследство”. Те ще бъдат подложени на обсъждане в Управителния съвет на фондацията.