Корекции на Културния календар във финансирането на събитията ще бъде направено в четвъртък по време на заседанието на Общинския съвет, съобщи зам.-кметът Стефан Стоянов. Той не влезе в детайли отново на кои фестивали ще бъдат намелени парите, за сметка на други.  Причината е, че дотогава може да има и други промени. Запитан дали промените във финансирането на календара ще засегнат трите фестивала на ЕДНО и Асен Асенов, зам.-кметът заяви „В известен смисъл”.

Относно двата фестивала, които изненадващо изпаднаха от календара за културни събития в Пловдив – „Капана фест” и „Пловдив джаз фест“, първият е със сгрешена апликационна форма, а другият ще има друг  източник на финансиране.

Стоянов обясни, че близо 10 % от всички кандидатстващи проекти имат проблеми с попълването на формулярите и това ги изкарва извън Културния календар. Той обаче допълни, че още през януари тези фестивали отново може да кандидатстват с проектите си.

„Пловдив джаз фест”, мероприятия на операта и други събития пък ще минат за финансиране към фондация „Пловдив 2019”, която има бюджет от 400 000 лева за проекти.  

Припомняме, че ЕДНО отново ще е с най-голямо финансиране в Културния календар на Пловдив за 2016 година. Фестивалите организирани от Асен Асенов ще получат близо 300 000 от общинската хазна.

Общинските съветници в четвъртък ще гласуват 1,4 милиона лева за културни събития.

На второ място по финансиране се нареждат два улични фестивала на Александър Митов. Той ще получи общо 90 000 лева. За 50 000 лева той ще проведе Световното първенство по бийтбокс в Пловдив, а с още 40 000 лева ще проведе уличен фестивал отново свързан с бийтбокса.

Фолклорният фестивал ще се финансира със 70 000 лева, а Sound of the ages с 80 бона. Нощта на музеите и галериите ще вземат 40 000 лева, толкова ще вземе „Дни на музиката в Балабановата къща”

Още новини четете ТУК

TrafficNewS.bg