Първият паметник в българските земи, посветен на Руско-турската освободителна война, е изграден в Пловдив, съобщиха от РИМ.

Паметника е издигнат върху Бунарджика, през месец септември 1881 година. Проектът е дело на архитект Вокар, а върху монумента са изписани всички военни части, взели участие в битката за освобождението на града ни, проведена от 14-ти до 17-ти януари 1878 година. През следващите година на различни места в България са изградени над 10 паметника, които ползват същия проект.

През 1884 година в Пловдив е построен и първият храм-паметник, посветен на Руско-турската освободителна война – храм „Св. св. Кирил и Методий и Св. Александър Невски”. След 1888 година се утвърждава традицията, че честванията на 3-ти март се провеждат пред Паметника на освободителите, а в средата на 30-те години, по предложение на Божидар Здравков – кмет на Пловдив, второто по височина тепе е преименувано на Хълм на освободителите.

През XX век в града Пловдив са наименовани повече от 20 улици, които днес напомнят за дати, събития и личности, свързани с освобождението на България.

TrafficNews.bg