88 000 лв. за ремонт на покрива на сградата на ансамбъл „Тракия” ще отпусне със свое решение Общинският съвет на Пловдив. Предложението бе прието на днешните комисии и ще бъде официализирано на сесията на 9 юни.

Сградата се намира на ул. „Даме Груев” 1а в Кючук Париж. От години там една от най-емблематичните трупи на Пловдив провежда своите репетиции. Покривът обаче е компрометиран и се налага спешен ремонт. Догодина се предвижда и подмяна на дограмата, защото и тя е в тежко състояние.

Фолклорен ансамбъл "Тракия" е създаден през 1974 година на бюджетна издръжка към Министерство на културата, а от  1999 г. е към Община Пловдив.Творческият облик на "Тракия" е създаден от проф. Кирил Дженев.

ФА „Тракия“ заявява себе си на 5 септември 1975 г. Концертът на новосформирания тогава младежки фолклорен състав се очаквал с огромен интерес не само от публиката, но и от изявени фолклористи, разказват архивите. Организацията и изпълнението на авторската програма са били дело на основателя и художествен ръководител Кирил Дженев, както и на диригентите на хора и оркестъра - Стефан Мутафчиев и Николай Стойков. Художник е известният илюстратор и сценограф Нева Тузсузова. Те решават да подберат за премиерното представление авторски и неизпълнявани до този момент танци, песни и инструментали от различни области. Екипът си поставил нелеката задача да поднесе по новаторски начин фолклорното изкуство, съчетавайки концерт и спектакъл едновременно. Още тогава танцът „Куди“, по едноименен обичай от град Съединение, печели сърцата на публиката и критиката. 

Днес със задачата да възкреси песните и танците на своя баща и неговите колеги се е заела проф. Даниела Дженева, която е начело на ансамбъла вече 23 години. Отбелязването на годишнината от първата премиера на ансамбъла е резултат от нейните усилия като главен художествен ръководител, на диригента на хора Цонка Димитрова, на диригента на оркестъра Николай Паскалев, хореографа Катя Личева и главния балетмайстор Георги Карабахчиев.