Световноизвестната българска цигуларка Стойка Миланова е починала на 79-годишна възраст. Тя е родена в Пловдив на 5 август 1945 г. За голямата загуба съобщиха от семейството ѝ в социалните медии.

Ето какво написаха близките на великата Маланова:

"С голяма тъга съобщаваме за кончината на Стойка Миланова, изключителна цигуларка, чиято артистичност и страст докоснаха сърцата на публиката по света. Миланова почина мирно на 29 септември 2024 г., на 79-годишна възраст, оставяйки след себе си наследство от музика, което ще продължи да вдъхновява идните поколения.

Родена в България на 5 август 1945 г., Миланова от малка показва изумителен талант, бързо издигайки се до международно признание. Тя е ученичка на баща си Трендафил Миланов, по-късно усъвършенства занаята си в Московската консерватория като студент на Давид Ойстрах. Миланова печели престижния Международен конкурс за цигулка Карл Флеш в Лондон през 1970 г. и втора награда и златен медал на Международния конкурс "Кралица Елизабет", отбелязвайки началото на изкачването ѝ като един от водещите цигулари на своето време.

Виртуозната ѝ техника, съчетана с несравнима емоционална дълбочина, направи изпълненията ѝ незабравими. Миланова е особено възхитена заради интерпретациите си на великите композитори-романтики, особено на Брамс и Чайковски, чиито концерти свири с рядко проницателност и чувствителност. Тя спечели Гран При дю Диск от Френската академия Шарл Крос за записа на двата концерта за цигулка на Прокофиев. Тя е редовен солист с големи оркестри в Европа, Америка и Азия.

Освен славената си солова кариера, Миланова е и обичан учител и ментор, посвещавайки голяма част от по-късния си живот на отглеждането на млади музиканти. Тя е преподавателска степен в Националната музикална академия в София и изнася майсторски класове по света, вдъхновявайки бъдещите поколения със своята мъдрост, дисциплина и непоколебима отда

Дълбокият принос на Стойка Миланова към света на класическата музика не може да бъде надценен. Нейната артистичност, топлина и смирение ще бъдат запомнени от всички, които са имали привилегията да я познават или да изживяват изпълнения

Тя оцелява от семейството, приятелите, учениците и безброй почитатели. Светът загуби гигант класическа музика, но нейното наследство ще живее чрез записите, учениците и незаличимата следа, която тя остави върху изкуството на цигулката."

Поклон пред паметта ѝ!