Платформите „Как беше на български?" и ЧУЖДИЦА.БГ обединяват усилия за съхраняване на богатството на езика ни. В речта си Георги, както и повечето млади хора, използва чуждици често без да се замисля. Признава, че много често автоматично „суичва" между езиците, особено когато около него има чужденци. Това подтиква пиарът Силвия Митова и ИТ специалистът Ангел Куртов да се захванат с чистотата на българския език. Тя работи в комуникациите и думите са й оръжие, той пък живее в света на технологиите, разказа bTV.

„В един момент си дадохме сметка, че имаме страшно много чуждици. Те нахлуват нахално, наместват се в нашия език и не бива да им отваряме толкова широко врати”. Така обяснява Силвия защо са се захванали с тази кауза. Двамата заедно създават онлайн платформата „Чуждица.бг". „Идеята е човек да може да намери на едно място чуждиците и техните хубави български еквиваленти”, разказва Ангел. Всеки може да стане съавтор в платформата, като добави чужда дума и нейното значение на български. В случай на съмнение ще помагат и езиковеди от БАН. Според тях новите думи са неизбежни. Раждат ги технологиите, медиите и политиката.

„В последните 10 години езикът ни от такива думи е залят. Ако говорим по този начин, езикът губи най-важната си функция - да бъде средство за комуникация”, смята гл. ас. д-р Кристияна Симеонова, ръководител на секцията по терминология и терминография в БАН. 5000 души вече са посетили сайта, добавени са над 300 думи.