Пловдивчанката Мирела Чилингирова ще представи България на Световното първенство по Кикбокс  края на ноември в Ирландия, Дъблин. Четирикратната европейска шампионка по таекуон- до вече тренира в София при Иван Георгиев и се подготвя за състезанието. От един месец младата спортистка е и треньор в залата на „Ботев”. В интервю пред TrafficNews.bg Мирела коментира какви са проблемите в спорта, какво затруднява нея и съотборниците й, и най-вече какво ги мотивира. Как се става четирикратен европейски шампион на 21 години?

Мирела Чилингирова е на 21 години и е от Пловдив. Студентка е в УНСС, специалност  „Икономика и инфраструктура”. Тренира Таекоун-до от 6 годишна в АСТК „Тракия” при Костадин Димитров. Състезава се в категория до 75 килограма и е първи дан. Пловдивчанката е четирикратната европейска шампионка, два пъти вицесветовна, световна шампионка на отборно спаркинг и многократна републиканска и международна шампионка. Извоювала и множество титли за техничен състезател. Мирела през тази година спечели Европейска титла на спаринг и вицеевропейска на дисциплината тул през април в Италия. Също така и стана Вицесветовна шампионка в родния и град Пловдив. Въпреки страхотното си представяне нямаше късмет на финала и с представителката на Северна Корея Ким Су Рьон, поради съдийско решение : Нямаше да се развие така срещата, ако съдиите бяха коректни с написването на точки. Коментира Мирела

Какви са проблемите пред младите спортисти в Пловдив?

- Основните проблеми, които всеки от нас среща е, че в  Пловдив няма спонсори, които да ни подкрепят  и всички разчитаме на себе си във финансовата част.

Всеки се  бори се за нещо, което в един момент не си заслужава, защото не сме оценени. Особено в не олимпийските спортове. Когато си постигнал всичко, което искаш: европейски и световни титли след това започваш да мислиш само за материалното. Как да се издържаш, за да продължиш да се занимаваш с това, което ти доставя най-голямо удоволствие - спорта. Трябва винаги да си първи, което не винаги може да се случи, за да вземеш парична награда. Ако не вземеш медал, се обисмисля цялата ти подготовка през годините. Много млади хора спират да се занимават със спорт, защото не могат да разчитат от финансова гледна точка, за да живеят добре и да си осигуряват необходимите неща за един спортист:добавки, възстановяване

-А как ви помага държавата?

Министерството прави така, че да се откажем. Слагат условия, които всяка година стават повече и повече. Например, че трябва да имаме по 12 човека в категория, за да получим пълната премия. Ако  имаме по-малко от 12 човека парите стават на половина. И ако станеш световен шампион и  нямаш пълна категория ще вземеш пари на половина. Това е подигравка.

- Кой ти помага най-много в спорта?

Искам да благодаря на треньора ми Костадин Димитров за всички усилия, които вложи в мен. Благодарна съм му за това, което съм сега- доказана спортистка.

-Кои  са най- успешните пловдивски спортисти през последните години? 

Пример за подържание на големи спортисти са: Арман Хакобаян, Янислав Герчев, Любина Лесова, Александър Команов, Валери Димитров, Габриела Петрова, Цветелина Пиронкова, Нина Рангелова и още много други. Има много талантливи пловдивчани.

-Какво искаш да промениш в спорта?

Трябва повече млади спортисти да са треньори. Пример за това е Арман Хакобаян. Ние изграждаме следващото поколение. Спорта учи и на морални ценности и дисциплина. Аз бих стимулирала младите таланти, трябва да има повече състезания. Трябва да се изградят и повече спортни съоръжения. Спорта трябва да е професия.

Мирела Чилингерова се включи и в кампанията "SOS! Час внимание!" Вижте подробности тук!


Медалите на Мирела...

С треньора Костадин Димитров...

Със сестра и Габриела Чилингирова и братовчедка и Елена Андонова...

ТrafficNews.bg