Има решение на Министерски съвет, в което ясно се посочва кой ще стопанисва Голямата базилика. Това каза министъра на културата Велислав Минеков по време на визитата си в Пловдив.

При пристигането си под тепетата служебният министър първо се срещна с шефа на Археологическия музей Костадин Кисьов, а след това посети и най-новия културен център на Пловдив, където даде изявление пред медиите.

Минеков репликира с въпрос на въпроса какво ще се случи с отпуснатите от Министерство на културата 20 щатни бройки. Припомняме, че според заповедта на предшественика му те трябваше да отидат в Археологическия музей, но последва решение на Общински съвет, с което бяха пренасочени към Общински институт "Старинен Пловдив".

„А защо точно 20 щатни бройки, а не 19 или 21 например“, риторично попита Минеков.

Министърът на културата обяви, че след влизането му в сградата на бул. „Стамболийски“ в София се е сблъскал с множество проблеми. Един от тях е огромният дефицит, който са натрупали някои от държавните културни институции като опери и театри.

„Утре събирам директорите, за да разбера как е възможно един театър в провинцията, като Плевенския, да работи добре, а друг в град с два университета от години да трупа задължения. Поискал съм точни данни от 2015 насам, за да видим как се е стигнало до тук“, каза Минеков.

Той бе категоричен, че културни институции няма да се закриват, но са нужни нови правила, защото те не са предприятия. Именно затова той е взел решение да събере директори, за да може да разбере как да се излезе от финансовите проблеми.

Минеков каза, че ще се опита да предизвика промени в Закона за културното наследство, за да не се стига до ситуации като тази със склада на Сточна гара.

Той поясни, че навсякъде по света за такива сгради се отпускат тип ипотечни кредити за ремонт на зданието и ако инвеститорът не изплати парите, сградата се отнема.  

„Точно за такива случаи искам да създам специализирано звено – полиция, която да следи за състоянието на паметниците на културата“, посочи Минеков.

Той допълни, че подготвената стратегия за финансиране на българската култура по Плана за възстановяване и устойчивост е много добра и изрично подчерта участието в работната група на зам.-министъра Весела Кондакова.

„Ще защитавам този проект, дори смятам да пътувам до Брюксел, но кажете кога да го сторя при толкова много задачи“, обясни той.

Визитата на Минеков ще продължи с честванията в Калофер.