"Литературни маршрути" в София предлагат на гражданите пътешествие във времето, пространството и културната ни памет. Идеята е на фондация "Прочети София". 

"През 2018 г. реализирахме "Скритите букви" – изработихме оригинални пейки с форми на букви, които оформиха нови места за четене в паркове, градини, на мостове и тайни кътчета в София и предлагаха поезия от съвременни български автори", разказват организаторите пред TrafficNews.

По време на "Скритите букви" започват и първите литературни обиколки. 

"Градът и историите ни постоянно се пренаписват, умножават. Личните градове на нашите съвременни писатели са много интересни – местата на паметта, които те избират, улиците, които стават част от тях, градските легенди, които ги провокират. Градът, който самите те описват", споделят още от "Литературни маршрути".

Основната обиколка е "Софийски страници". Неин автор и водещ е Лора Шумкова. Той чертае важните места на литературата от Освобождението до наши дни, като спира  пред емблематични писателски кафенета – кафене „България“, сладкарница „Цар Освободител“, кафене „Средец“, така наречения „Бермудски триъгълник“ между съюзите на писателя, журналиста и преводача от времето на соца и се отваря към нестандартните и фрагментирани места на съвременната българска литература. 

Шумкова говори за произведения от Пейо Яворов, Анна Каменова, Димитър Шишманов, Фани Попова-Мутафова, Христо Смирненски, Александър Вутимски, Яна Язова, Вера Мутафчиева, Свобода Бъчварова, Ивайло Дичев, Милен Русков, Васил Георгиев, Капка Касабова и др. Тя води и туровете на английски език, предназначени за чужденци.

Детският маршрут с автор и водещ Зорница Христова започва на ул. "Елин Пелин" 1, където са живяли Дора Габе и Ангел Каралийчев и след това минава през къщата на Валери Петров, Елин Пелин, Българското национално радио, през Конната база и Стадиона в Борисовата градина, за да стигне до къщата на Йордан Радичков на ул. "Оборище".

Има и специални турове, които се водят от родни писатели, като те да са на различна възраст, от различни жанрове, с различни истории. Целта е в специален сайт да се съберат образите на града, които те очертават и създават.

"Първият Литературен маршрут с писател се проведе на 24 май с водещ писателката  Миглена Николчина, която избра за своя тур улица „Елин Пелин“ и разказа много любопитни истории за писателите, свързани с нея. Обиколката ни завърши в галерия „Етюд“, където разговорът ни продължи още цял час. Това е другият характерен момент за маршрутите, водени от писатели – винаги, близо до крайната спирка, ще влизаме в галерия или културно пространство, където ще продължим срещата с тях", уточниха организаторите на обиколките.

В края на юни ще бъде Литературния маршрут на Георги Господинов, а до края на октомври своите турове ще предложат Мария Касимова-Моасе, Ангел Игов, Иван Димитров, добавят те.

Обиколките събират около 50-60 души. Те се провеждат с микрофон и усилвател, за да може всеки, включил се в маршрута, да чува добре. Всеки е свободен да зададе въпроси или да разкаже история.