Днес отбелязваме празника Летен Никулден, наречен още Летни Свети Никола. На 9 май православната църква отбелязва пренасянето на мощите на Свети Николай Мирликийски чудотворец от балканските земи в италианския град Бари.

Базиликата в града е построена специално, за да ги приеме. Тя е популярно място за поклонение както на православни християни, така и на католици. След като мощите му са пренесени в града, той става патрон на Бари. Това е и причината в този южноиталиански град всяка година да се провежда церемония в чест на Светеца (Festa di San Nicola). На този ден неговата статуя, заедно с мощите му, се пренасят до вълнолома Свети Никола, където се качват на лодка за кратка „разходка“ в морето, следвани от много други лодки на поклонници и вярващи.

На този ден не трябва да се работи, за да не разгневи светецът и да накаже хората с природни бедствия. Жените не трябва да шият, защото с иглата ще избодат очите на Свети Никола.

По традиция на Летен Никулден се правят курбани за предпазване на реколтата от градушка и молебени за дъжд. На нивите се носят икони и се пеят песни, като заедно със свещениците се обхождат посевите. Прави се водосвет на свещени дървета, на извори и кладенци.

Както и на други пролетни празници, се изпълнява и старинният ритуал за дъжд – Пеперуда. Момите избират малко момиченце, което трябва да е сираче, и го наричат „пеперуда”. Хората вярват, че с молбите и плача си сирачето ще трогне небесата и те ще изпратят дъжд.