„Къщата на Аргир Куюмджиоглу има дълга и много интересна история. Няма да я разказвам детайлно, само ще кажа, че е в онези времена всеки, който е забогатеел на чаршията, се е чувствал длъжен да изгради къща  на Трихълмието. В годините тази впечатляваща сграда е служила и за пансион, склад за брашно, оцетена фабрика, шапкарско ателие и тютюнев склад на Антонио Коларо. Когато той напуска къщата, тя е обявена за продан на търг. Но един от най-забележителните пловдивски градоначалници – Божидар Здравков, разубеждава участниците да се оттеглят и спира търга. После Общината я откупува.  От 1943 г. е обявена за Общинска къща-музей, а от 1949 г. – Народен музей”, разказа директорът на Етнографския музей доц. д-р Ангел Янков по време на откриването на изложба, посветена на 175-годишнината на Къщата на Куюмджиоглу.

Построена е през далечната 1847 г. от майстор Хаджи Георги Станчовски от родопското село Косово. Тя е типичен представител на пловдивската симетрична възрожденска къща, а специалистите я определят като връх на бароковата архитектура у нас. Със своите дърворезбовани тавани, множество прозорци, уникална трикобилична форма, тази сграда спира дъха на всеки, който я е зърнал, вече почти два века.

„Тази 175-годишна история, разказана по увлекателен начин, е нагледен пример за това как се опазва, стопанисва, експонира и управлява културно-историческото наследство. Много служебни поводи съм имал и като заместник-кмет, и преди това, да посещавам Куюмджиевата къща, но никога няма да забравя възхищението и удивлението в погледите на участниците в 12-ата Среща на президентите на страните от групата „Арайолуш“ през 2017. Най-важното обаче е, че нейната история ще продължи да бъде разказвана, а нейното бъдеще – доразвивано. И това се случва с надграждането на нещо ново, както беше откриването на хамама в двора на къща Куюмджиоглу, който беше разкрит при фасадната реставрация на сградата през 2017, новата база 2 на музея. Те със сигурност ще разказват още, и още истории, а община Пловдив ще продължи да подкрепя работата на музея“, каза в приветствието си заместник-кметът Пламен Панов.

Изложбата е част и от събитията, свързани с инициативата „Европейски дни на наследството“. „Къща Куюмджиоглу – 175 години история“ може да бъде разгледана до 31 октомври.