На 24 февруари се навършват две години от интронизацията на Негово светейшество българския патриарх.

Припомняме, че при изключителна тържественост премина интронизацията на новия Български патриарх Неофит преди две години. За първи път от близо 42 години Българската православна църква избира патриарх и участва в радостта по интронизирането му.

Високи гости от поместните православни църкви уважиха церемонията. Президентът на страната Росен Плевнелиев, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, бившият премиер Симеон Сакскобургготски, министри, директорът на дирекция "Вероизповедания" Емил Велинов, депутати, политици, делегатите от Патриаршеския избирателен църковен събор, духовници от цялата страна, много миряни се събраха в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", за да извикат в един глас "Достоен" за новия Български патриарх Неофит.

След като новият предстоятел на БПЦ получи знаците на патриаршеската си власт, беше отслужен благодарствен молебен.

В словото си към новоизбрания предстоятел на БПЦ Сливенският митрополит Йоаникий изтъкна, че той поема поста в много бурни и трудни времена не само за Църквата, но и за България. Той очерта основните социални проблеми, които тревожат българското общество наред с бездуховността и девалвацията на ценностите. В словото си патриарх Неофит отбеляза своите приоритети: грижата за свещенството, за благотворителността, за щедростта, за духовната просвета.

Нека си припомним част от церемонията:

 

 

TrafficNews.bg