1 май, освен ден на труда, който е национален празник в България, се празнува и Змийски ден. Празникът се среща още с имената Йеремия, Еремия, Ермия, Ирмия, Ирминден, Ирима, Зъмски ден. Традиционно денят е изпълнен с обреди, които предпазват от змии.   

Смята се, че на 1 май царят на змиите излиза от своето леговище, след като вече всички негови подчинени влечуги са се показали на Свети 40 мъченици и на Благовещение. За да не срещат змийския цар, хората палели огньове още вечерта срещу 1 май и ги прескачали с думите "Еремия по поле, а вси змии у море".

Жените обикаляли домашните постройки и изричали различни заклинания, с които да прогонят влечугите и нито едно да не влезе в дома им през лятото. Също на Зъмски ден, моми и ергени тъпчат с боси нозе кал за глинени съдове. А като привършат, отиват в полето да берат див чесън, който носят в къщи, за да ги пази от зли магии и змийски погледи.

В някои родопски селища, този ден, наричан Ирминден, се почита за опазване от вълци, затова ловците в този ден хващат малки вълчета от леговищата им, развеждат ги от къща в къща, а стопаните ги даряват с вълна, брашно, стар боб и дребни пари. В някои селища правят и каркъм - стригане на овцете, която завършва с обща трапеза за овчарите.

Именници днес са Майя, Мая, Еpмeнa, Еpмeлинa, Еpмeнкo, Тамара.

В римската митология Мая е името на богинята на земята, на която е кръстен месец май.

В гръцката митология Мая е името на най-голямата от Плеядите, седемте дъщери на титана Атлас. Тяхната красота покорила ловеца Орион и той започнал да ги преследва, докато над тях не се смилил Зевс и не ги превърнал в звезди. Самият Орион също се преобразил и всяка нощ продължава преследването си. Същата тази Мая е майката на бога вестител Хермес.

Маорите също използват това име със значение „храбър воин“.

В будистките летописи Мая е името на индийска царица, която сънувала че бял слон се вселява в нея. 9 месеца по-късно се родил синът ѝ, принц Сидхарта, останал в историята като Буда („просветения“).Честит празник на всички именици!