Любов или вярност – коя от двете ще надделее във фаталната безизходица? Близо 3 000 пловдивчани и гости на града преживяха невероятната история на Аида, поробената в Египет етиопска принцеса,  безнадеждно увлечена в своя завоевател  Радамес. В центъра между воюващите народи, тя е изправена пред невъзможен избор. Дали да предаде Радамес, за да защити своята родина? Или да предаде себе си, изцяло на любовта?

Спектакълът бе достоен финал на Opera Open. Публиката така и не разбра кога минаха три часа, унесена от невероятните гласове на сопраното Ана Лукреция Гарсиа , която влезе в ролята на Амнерис -  съперницата на Аида и  дъщеря на фараона, тенора Ивайло Михайлов, който бе Радамес и самата Аида- сопраното Таня Иванова.

Ценителите отбелязаха и невероятната визия на Античния театър, който благодарение на  сценографа Борис Стойнев, който бе превърнал сцената във фараонски дворец. Художникът на костюмите Цветанка Петкова-Стойнева бе толкова убедителна в работата си, че повечето от присъстващите усетиха духа на древния Египет. Около полунощ Античния театър заприлича на Арена ди Верона след като зрителите запалиха свещи и в нощта засияха десетки светулки. 

Безсмъртната опера на Джузепе Верди за пореден път накара стотици хора наред с невероятното удоволствие от музиката, отново да помислят над дилемата за любовта и предателството. 

Аплодисментите за изпълнителите продължиха невероятните 10 минути, а по-късно всички участници вдигнаха наздравица за успешния финал на оперния сезон с главните виновници за "Аида": диригента Иван Ангелов и режисьора доц. Нина Найденова.

TrafficNews.bg