Днешният почивен ден предлага много възможности, с които да разнообразим ежедневието си не само в Пловдив, но и в региона. Празникът ще бъде честван подобаващо от жителите на Първомай, които отбелязват празника на града днес. Започнаха и честванията на 142-годишнината от Априлското въстание, като гвоздеите в днешната програма ще бъдат в Копривщица и Хисаря.

Ето и по-големите празненства в общините около Пловдив днес:

Празник на Първомай

Денят на труда е и празник за първомайци. На тази дата през 1945 година тогавашният Борисовград е преименуван на Първомай по време на митинг. Празничната програма традиционно включва изпълнения на мажоретни състави при СОУ „Проф. д-р Асен Златаров“. Честванията ще започнат с тържествено слово на кмета на града Ангел Папазов в 11:10 часа. Непосредствено след това Папазов лично ще връчи плакети със знака на града на фирми. С тържествено запалване на огъня в 11:30 часа ще бъде даден старт на 46-те Майски културни тържества. Следва концертна програма с участието на състави от населените места в общината. 

Всъщност, Първомай е доста по-старо селище. Първите сведения за него датират от 1576 година, а кварталите Любеново и Дебър са споменати в хрониките дори по-рано. Любеново е записано като Югуртчии в турски документи още през 1488 година, а Дебър е бил попаднал в хрониките на венецианския дипломат Бенедето Раберти през 1534 година. И двата квартала съществували като самостоятелни селища до 1969 година.

Годишнина от Априлското въстание в Копривщица

Днес Копривщица чества 142 години от гръмването на първата пушка на Априлското въстание. По този повод в града ще се проведе тържествен спектакъл. Точно в 11:00 часа ще бъдат положени венци на гроба на Тодор Каблешков. самите тържества започват в 11:30 часа на площад "20 април". Ще бъдат възпроизведени рзлични епизоди от въстанието в рамките на театрализиран спектакъл. Програмата ще продължи с народен спектакъл с участието на Росица Пейчева. 

Априлското въстание се подготвя дълго време, но избухва преждавременно. След предателството на един от присъствалите на събранието на 14 април в Оборище, полицейска група от Пловдив, водена от Неджиб ага, пристига в Копривщица, за да арестува ръководителите на революционния комитет. За да предотвари това, Тодор Каблешков напада конака, където се намират турските полицейски части. Заедно с другарите си започва престрелка, при която падат много турски заптиета, а други, заедно с Неджиб ага, успяват да избягат. Веднага след престрелката, Каблешков изпраща до Панагюрище, където е седалището на 4-ти революционен окръг, и други населени места писмо, с което приканва към повсеместни бунтовни действия. Тъй като писмото е символично подписано с кръвта на едно от заптиетата, то остава в историята като "Кървавото писмо". 

На 2 май ще се проведе традиционната въстановка на събитията от Априлското въстание в Копривщица. Тогава градът отбелязва и своя празник. 

Честване на годишнина от Априлското въстание и събор в квартал „Веригово“, Хисаря

Героичните събития от 1876 година ще бъдат пресъздадени от самодейци в хисарския квартал Веригово. Десетки наследници на жителите на тогавашното село Синджирлии ще се превъплътят в образите на дедите си. Възстановката започва в 20:00 часа на поляната пред ОУ "Климент Охридски". 

След обесването на Левски, надеждите на вериговци за организиране на бунт пропаднали. Но особен трепет обзел душата им когато Панайот Волов се появил в селото и основал за втори път таен революционен комитет. Жената на местния свещеник Петко Стойнов - Иванка, се заела да бродира знаме за въстаниците. Според сведенията, кървавото писмо достига селището на 21 април 1876 година. Вериговци го прочели в двора на църквата и веднага се запътили с волски каруци към Копривщица, а знамето развявал Стаю Байрактанина. Селото им обаче било изгорено при жестокото потушаване на въстанието. 

Своеобразното продължение на патриотичната програма ще е на следващия ден - 2 май, когато ще се проведе и традиционният събор на квартал "Веригово".

Събор в село Ново железаре 

И тази година селото, което се намира в община Хисаря, ще отбележи празника си на 1 май. Млади и възрастни ще се завърнат от близо и далече, за да честват заедно празника. Традицията от векове събира родители деца, внуци, близки и приятели. А празникът е придружен с всичко, необходимо за веселието на посетителите - музика, песни и танци до зори!

Събитието ще се състои на площада пред Кметството. В празничната програма ще вземе участие и местното читалище "Никола Вапцаров - 1928".