Празник е! Днес се е родил Божият син! Светът се приготвя за ново начало, а във всеки дом цари семеен уют. В днешния ден се преплитат вековни традиции, религия и западна мода.  Празникът е взел от всичко по-малко, а всяко семейство оставя и своя отпечатък. 2020 година също бележи днешния ден. Неизбежно е, но погледите ни трябва да са насочени към бъдещето с надежда и смирение. Да отдадем заслуженото на днешния ден и да се насладим на всичко, което той носи.

Празнуваме Коледа в продължение на три дни. Като според християнските традиции днес се ходи на църква и се отслужва се празнична литургия за здраве и благоденствие.

А ако върнем малко назад към младостта на нашите баби и дадовци и на техните предци ще видим също толкова празнично настроение, но с малко по-различен облик. Във всяко село се е извивало дълго хоро, а всяка трапеза е била отрупана с  месни ястия, пищни баници с месо или сирене, пълнени кокошки, свинско, кисело зеле, пастърма, пържени кюфтета.

Всичко това, обаче по светло. Вечерта в дните между 25 декември и 7 януари  не се излиза. Вярвало се е, че тези дни са белязани от зли демони, които витаят в тъмното. Заради това хората не излизали по никакъв повод, докато не изгрее слънцето. Смята се, че поверието е свързано с кръщението на Иисус, което се случва на 7 януари, когато Йоан Кръстител го покръства в река Йордан.

12-те дни били наричани още „мръсни“, „погани“ или „караконджовски“, защото злите демони вилнеели с нечистите си сили. За да се предпазят от тях хората не само не излизали навън по тъмно, но жените не перели, не тъчели и не предели.

На много места в страната празникът се нарича Божик или Божич. Както на Бъдни вечер, така и на Коледа най-важна е трапезата. Хлябът и виното са най-важни – те символизират кръвта и тялото на Христос и препращат към тайната вечеря.  

А ако превъртим още малко лентата назад във времето ще видим, че денят е бил специален и преди християнството. Наименованието Коледа идва от римските празници Календи, посветени на зимното слънцестоене (от думата „календе“). До IV век в Календара на православната църква няма празник, посветен на Рождеството на Христос. Празнува се възкресението и възвръщането му в небето и неговото кръщение. Разделянето на двата празника става едва в IV-V в. под влияние на древните езически вярвания.

Именно в дните между 17 и 23 декември представителите на старата вяра в Рим чествали бог Сатурн, а на 25 декември римляните славели слънцето и победата му над тъмнината. Календарните обреди у славяните са свързани със започването на годината, със слънчевия кръговрат през декември. С все по-широкото разпространение на християнската религия, раждането на слънчевия Бог било свързано със символичното име-определение, дадено на Христос като „слънце на правдата“.

И отново към днешна дата

Безспорно едни от най-известните символи на Коледа са елхата и Дядо Коледа!

Традицията  с коледното дръвче започва от ХХ век. Преди това обичаят е бил по-популярен в Западна Европа. Вечнозеленото дърво е  символ на събуждащата се за живот природа. И друго сме взели от запада – пищната украса.  Всичко става все по-осветено, лъснато и накичено. В пълен противовес с християнските ценности, според които украсата трябва да бъде скромна.

Що се отнася до Дядо Коледа, той също не е измислен отскоро. Добрият старец датира в историческите справки още от III век. Прочетете всичко за произхода на Дядо Коледа. Ако искате да разберете всичко за Дядо Коледа трябва да се върнем много години назад и да ви разкажем историята на монах на име свети Николай. Той бил роден през 280г. сл. Хр. в Патара

Мнозина са се възхищавали на благочестивостта и добротата му. Смъртта му отбелязваме на 6 декември (Никулден). Денят е считан за идеален ден за покупки или сключване на брак. До Ренесанса свети Никола бил най-популярният светец в Европа.

За първи път свети Никола се появил в американската масова култура към края на XVIII век. През декември 1773г. и отново през 1774г. вестник „Ню Йорк Таймс” съобщил, че групи от холандски семейства са се събрали в чест на годишнината от смъртта му. Името Santa Claus (в превод Дядо Коледа) „еволюира” от нидерландския му псевдоним Синтър Клаас или холандското название на свети Никола.

През 1804г.  Джон Пинтард, член на Нюйоркското историческо дружество, показва на една сбирка картина, на която е изобразен Дядо Коледа, включително и чорапи пълни с играчки, висящи над камината. През 1809г. идеята на Синтер Класс започва бързо да се разпространява, тъй като свети Никола е считан за покровител на Ню Йорк. Колкото по-популярен ставал Синтер Клаас, толкова повече се разширявало и въображението на хората, когато го описвали. Те си го представяли като „калпазанин” със синя триъгълна шапка, червена жилетка и жълти чорапи.

Размяната на подаръци и украсата

Ако следваме логическата връзка между Дядо Коледа и елхата, неизбежно е да стигнем и до подаръците. Това е и една от причините, поради която малки и големи чакат с нетърпение празника. Да открият своя дар под коледното дръвче или да подарят усмивка на свой близък!

Краят на декември е и времето, в което домовете ни грейват с празнична украса. Градовете светват и всичко напомня за празник и хубави моменти!

Коледните филми и песни!

Няма как в това време на година да не си тананикате някоя коледна песен. Те просто звучат навсякъде около нас. Същото е и за коледните филми, колкото и да недоволстваме, че постоянно въртят едни и същи филми, то трябва да признаем, че тяхното излъчване ни дава допълнителна доза празничност. Какво е Коледа без „Сам вкъщи“, нали? А и след толкова повторения поне сме подготвени за тазгодишната самотна Коледа.

Ето и нещо ново, което е в духа на Коледа 2020



Трапезата

Според традицията за празничната вечер се пече пуйка със зеле. На масата присъстват сарми, пържоли, баница, туршия. По-добрите кулинари могат да приготвят тиква, пълнена с месо, капама със свинско или телешко месо. Капамата съдържа кисело зеле, кайма, сарми с месо, наденица или луканка, кървавица, сланина. Перфектната капама се състои от всичко това. Продуктите се слагат задължително в глинен съд и се готвят много дълго на бавен огън – поне няколко часа. Съдът се затваря с тесто, за да може да се задуши месото добре.

За празничната трапеза се приготвя питка или цяла погача. Тя може да бъде украсена с мотиви от раждането на Христос или пък с фолклорни мотиви – листа, венци, клони, птичета и др.

Не можем да пропуснем и коледарите

Определено, когато говорим за  Коледа това е най-българската традиция, но за съжаление все по-рядко се изпълнява. Трудно е да се пресъздаде така, както някога, особено в големия град. Представете си как група неомъжени момчета тръгват от блок на блок и чакат някой да им отвори пред всеки вход. Все още, обаче има населени места, в които тази традиция е жива. Пример за това е пловдивското село Първенец, където всяка година голяма група обикаля от врата на врата. Мъжете са облечени с носии и пеят коледарски песни. Обичаят не се изпълнява на Коледа, а няколко дни по-рано(тъй като на самия празник е по-трудно да се събере групата). Стопаните не ги посрещат с кравай и забодена на него пара, а с каквото имат в дома – обикновено вино, плодове или само парички. В повечето къщи няма и пшеница, нито сито – така че и това отпада. Обичаят повелява това да бъде дадено на коледарите от домакинята, а мъжете да наръсят цялата къща – за плодородие.

Първенешките коледари не обикалят селото и през нощта, както повелява традицията, а през деня. Традицията и тук е променена по разбираеми причини.

В народните представи през нощта се появяват караконджоли, вампири, таласъми и др. свръхестествени същества. Коледарите със своите песни имат силата да ги прогонят.

Иначе коледарите трябва да са с накичени с китки калпаци, а в ръцете си да носят „шарени тояги“.  Обикновено групите от коледари се състоят от старец, баба, трохобер, гайдар и четници певци. Старецът и бабата разсмиват, трохоберът събира даровете, гайдарът свири, четниците пеят. В някои райони коледарите се правят на котараци, мяукат и известяват за пристигането си. Момците коледари са облечени празнично, като за голям студ, какъвто обикновено е, с калпаци, окичени с наниз пуканки и китка от чемшир, с геги в ръце.

Да не забравим и имениците

Честити да бъдат и всички именици днес! Това са Христо, Христина, Християн, Християна, а на 27 декември именици са Стефан, Стефания, Стефана, Стоян, Стояна. На този ден църквата чества паметта на свети първомъченик архидякон Стефан.

Екипът на TrafficNews.bg ви пожелава Весела Коледа и Честита нова година!