16 представления от девет държави ще бъдат изнесени за седмица, като част от деветото издание на международния фестивал за театър и съвременен танц „Черната кутия” в Пловдив, съобщи на пресконференция Слава Младенова, артистичен директор на фестивала.  Официалното откриване е на 31 май в Дома на културата от 19 часа със спектакъла "Как едва успях да не размажа съпруга си" на Les Gens Du Quai Company от Франция, съобщи Слава Младенова, артистичен директор на фестивала.

В деня на откриването има още две представления - танцово соло на Адреа Хакл от Австрия в артцентър "Тракарт" от 17 часа и шоу на открито на белгийската компания "Джорди Видал", комбиниращо театър, акробатика, жонгльорство, бийтбокс.

Сериозен акцент в тазгодишното издание на фестивала е поставено върху театъра. Артисти от САЩ, Унгария, Полша, Ирландия, Гърция ще се представят на сцените в Пловдив. Млади пловдивски хореографи като Боряна Тангулова и Деница Гергиникова ще направят артистичния си фестивален дебют. Театър "Хенд" също се включва с постановката "Ескориал". Закриването е на 6 юни с гръцкото представление "Другата страна" от Деян Дуковски. Билетите са на цени 5 лв. (за ученици) и 10 лв.

Тази година се представят артисти от девет държави, а селекцията е направена между 600 желаещи да се представят пред пловдивската публика.  Своите постижения на пловдивска сцена ще покажат артисти от Франция, Италия, САЩ, Гърция, Ирландия, Унгария, България и други. „Усилията ни са насочени към изграждането на публиката през годините”, каза още организаторът на фестивала Недялко Славов. По думите му, в тези дни публиката има възможността да види състоянието на световния театър. 

"Тези, които вече са били на фестивала, полудяват за нашия град и атмосферата му. Пловдивската публика има шанса да види очи в очи състоянието на световния театър. Считаме това като част от нашия принос за избор на Пловдив за Европейска столица на културата", сподели Славов. 

За развитието на фестивала през годините пък разказва фотоизложба, подредена на Главната улица на Пловдив.

TrafficNews.bg