Пъстра програма от японски културни събития завладяват София за ден. На 19 октомври от 10:00 до 18:00 часа ще се проведе Ден на японските бойни изкуства и традиции с уникално шествие с Микоши. Мястото, където ще можете да станете свидетели на програмта, е пред фонтаните на НДК.

Събитието е част от 30-ите юбилейни дни на японската култура в България и се организира от Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“, Посолството на Япония и с любезната подкрепата на Столична oбщина. Входът е свободен.

 Участниците и гостите ще се насладят на уникален шинтоистки ритуал и шествие с Микоши, програма с японски песни, танци и хайку, спектакъл-демонстрация „Духът на японските бойни изкуства в България“, неповторимо ревю на кимона, семинарна програма „Дух и ценности на традиционна и модерна Япония“, работилници за умения по оригами, калиграфия, кири-е и много други. 

 Жителите и посетителите на столицата за пръв път ще станат свидетели на традиционно шествие с Микоши  (神輿) - носилка, която се носи от японците като част от свещен шинтоистки ритуал за извеждане на божеството от обитавания от него храм. Представлява преносим миниатюрен шинтоистки храм с колони, стени, покрив, веранда и парапет. Божеството на Микоши-шествието в София е от храма Касуга в Йокохама, Хонгодай. Наричано още Такемикадзучино микото, това божество (ками) е свързано с бойния дух и бойните изкуства (будо).

 Програмата на „Ден на японските бойни изкуства и традиции“ включва още редица демонстрации на традиционни японски бойни изкуства, представени от български клубове и школи по японски традиционни и съвременни бойни изкуства, които членуват в Клуб „Приятели на Япония в България – Нихон Томоно Кай“. В спектакъла-демонстрация ще бъдат представени всички японски бойни изкуства, практикувани в България, ключови техники и български високи постижения.

 Ще се проведе и уникално ревю на кимона. Феерията от цветове, тъкани и десени предвещава да завладее българската публика и едновременно с това да разкрие тайните на японския дух, скрит в традиционните им  облекла.

 По време на събитието ще се състои и семинарна програма под надслов „Дух и ценности на традиционна и модерна Япония“, която ще включва презентации от ерудирани лектори.